05-10-2022

Sve više osnovaca koristi snus, zabraniti uvoz

Lepa Žunjić iz Udruženja "Roditelji" kaže da u tom udruženju rade na tome da se zabrani uvoz i prodaja snusa, koji je sve popularniji među mladom populacijom, pa i djecom u osnovnim školama.

Sve više osnovaca koristi snus, zabraniti uvoz | Radio Televizija Budva

Foto: FDLI

"Ni roditelji nijesu dovoljno informisani, a sa druge strane naš zakon ne reguliše to pitanje, jer snus ne spada pod duvanske proizvode", kazala je Žunjić, u Jutarnjem programu TVCG.

Kako navodi, zbog svega toga snus je lako dostupan djeci i na kioscima i na društvenim mrežama.

"Zbog toga i sve više djece koriste snus", navela je Žunjić.

Trude se kako dodaje da informišu roditelje i širu javnost o tome koliko je snus štetan.

Između ostalog tražili su i da se uvoz snus zabrani u Crnoj Gori, jer je kako kaže zabranjen u EU, a dozvoljen u Švedskoj gdje se proizvodi.

Kaže i da bi snus mogao da bude ulaz u teže zavisnosti.

"Dokazano je da snus ima jake posljedice po zdravlje djece i to mora da bude glavna poruka", poručila je Žunjić.

Kontrolom prodaje duvana maloljetnicima nijesu naišli na nepravilnosti

Glavna tržišna inspektorka Marina Radulović saopštila je da zakonski okviri nijesu regulisani kada je u pitanju upotreba snusa, nove vrste duvanskog proizvoda u prahu.

Ona je u emsiji "Dobro jutro Crna Goro" navela i da kontrolom prodaje duvana maloljetnim osobama nijesu naišli na nepravilnosti.

"Upotreba snusa je kompleksna tema, to se treba riješiti na nivou nadležnih. Inspekcija je, svakako, u pripravnosti i spremna da sprovodi odluke, odnosno propis,e koje donosi resorno ministarstvo", kazala je Radulović. Dodala je i da je Tržišna inspekcija u u komunikaciji sa kolegama iz regiona, kako bi vidjeli kako swe to pitanje rješava u Srbiji, Hrvatskoj...