26-06-2015

Svečano otvoren festival KotorArt

VII Međunarodni festival KotorArt svečano je otvoren sinoć u 21 sat na punom trgu ispred katedrale-bazilike Svetog Tripuna u Starom gradu.

Svečano otvoren festival KotorArt | Radio Televizija Budva

Otvaranje je prvi put, od kako se nastupilo s koncepcijom „združenih" festivalskih segmenata, bilo supstrat programskog bogatstva Festivala u cjelini.

Predsjednik opštine Kotor Aleksandar Stjepčević je kazao da je ova izuzetna kulturna manifestacija u proteklom periodu stekla renome jednog od najkvalitetnijih umjetničkih festivala u Crnoj Gori i okruženju.

"Prema najavama organizatora do 14. avgusta nas očekuje bogat program u svih sedam festivalskih segmenata. Na scenama u Kotoru, Perastu i Risnu biće izvedeno preko 100 programa sa učesnicima iz 18 zemalja. Ne treba posebno naglašavati da smo mi Kotorani izuzetno ponosni na bogato kulturno nasljeđe i tradiciju našeg drevnog grada. Zahvaljujući KotorArtu i njegovim programima posljednjih godina imamo jedinstvenu priliku da ovdje promovišemo savremeni kulturni trenutak uz gostovanje umjetnika afirmisanih u cijelom svijetu. KotorArt je postao prepoznatljivo obilježje kulturnog ljeta u našem gradu. To je festival koji svojim kvalitetom zaslužuje da traje i ubuduće na zadovoljstvo svih ljubitelja umjetnosti", poručio je Stjepčević.

Ministar kulture Crne Gore Pavle Goranović je rekao da koncepcija KotorArta počiva na valerijanskom doživljaju Mediterana.

"Onom koji ga vidi kao mješavinu krvi, riječi, legendi i tradicije i prije svega kao prostor vrhunske kreativnosti", kazao je Goranović.

Umjetnički direktor KotorArta Ratimir Martinović je rekao da ovaj festivalsko umjetnički konglomerat 2015. podrazumijeva sedam programskih cjelina, ali i gotovo sve vidove udruživanja, od javnih ustanova , fondacija do privatnog i nevladinog sektora.

"Dakle 52 večeri, preko 110 programa , gotovo 1.000 učesnika, 22 lokacije, 18 zemalja, između 30.000 i 40.000 posjetilaca, 80% prema 20% programskog i administrativnog budžeta, nula zaposlenih", kazao je Martinović.