28-05-2019

Svečano otvorene Igre

Svečanom ceremonijom ispred zidina Starog grada u Budvi sinoć su otvorene Igre malih zemalja Evrope, najveće multi sportsko takmičenje ikada organizovano u našoj zemlji.

Svečano otvorene Igre | Radio Televizija Budva

Igre je proglasio otvorenim premijer Crne Gore Duško Marković.

„Vjerujem da ćete tokom boravka u Crnoj Gori prepoznati proevropski entuzijazam kod naših ljudi, ali i naše tradicionalne vrijednosti i posebnosti, na koje smo ponosni i koje s ljubavlju njegujemo. Sve naše različitosti, od krajnjeg sjevera do krajnjeg juga Evrope, okupljene ovih dana na jednom mjestu – to je bogatstvo koje nam donose ove Igre", kazao je Marković.

On je naglasio da organizacija Igara predstavlja posebnu čast za naš Olimpijski komitet, za gradove u kojima će se takmičenja održati i za cijelu Crnu Goru koja od obnove nezavisnosti poseban značaj pridaje sportu u afirmaciji države na međunarodnoj sceni kao i izgradnji sportske infrastrukture.

„S posebnom pažnjom se odnosimo prema najmlađim talentima i vrhunskim sportistima, stipendirajući i nagrađujući uspješne, vodeći računa takođe i o osvajačima medalja nakon završetka njihove karijere. Sve se to vraća državi kroz vrhunske uspjehe naših klubova i reprezentacija, nesrazmjerne objektivnoj veličini naše sportske i materijalne baze. Zato mnogi u svijetu Crnu Goru prepoznaju, prije svega, po prirodnim ljepotama i vrhunskim sportistima", rekao je Marković.

Predsjednik Vlade je poželio sportistima da takmičenja proteknu u duhu viteštva poručujući da u sportu nema malih i velikih, već da svi imaju podjednaku šansu da pobijede.

Otvaranju Igara malih zemalja Evrope prisustvovali su predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, princ Albert od Monaka, regenti San Marina Nikola Selva i Mikele Murator, princeze od Luksemburga i Lihtenštajna, predsjednik Evropskog olimpijskog komiteta Janez Kocijančič te ministri sporta sedam država učesnica.

Zastavu Crne Gore tokom svečanog defilea sportista nosio je stonoteniser Filip Radović, dok je Bojana Popović olimpijskom bakljom upalila plamen.

Zakletvu ispred svih sportista položila je naša skakačica u vis Marija Vuković.

Na Igrama malih zemalja učestvuje 846 sportista iz devet država, koji će se u narednih pet dana takmičiti u deset sportova.