06-06-2023

Svečano podizanje prve plave zastavice u 2023. na Svjetski dan okeana i mora

Prva Plava zastavica u Crnoj Gori za 2023. godinu biće podignuta simbolično na Dan okeana i mora u četvrtak 8. juna, na kupalištu “Bella vista” na Bečićkoj plaži u 10.30 sati. Tom prilikom biće objavljeni svi dobitnici ovog ekskluzivnog svjetskog eko-obilježja u našoj zemlji u 36. godini postojanja.

Svečano podizanje prve plave zastavice u 2023. na Svjetski dan okeana i mora | Radio Televizija Budva

Bella vista Bečići – plava zastavica/Boka news

Prvu Plavu zastavicu za 2023.godinu podići će predsjednik Upravnog odbora Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore Blažo Rađenović, a prisutnima će se pored predstavnika Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore obratiti i direktor NVO “EKOM” Saša Karajović.

Međunarodno priznanje „Blue Flag” (Plava zastavica) je ekskluzivno ekološko obilježje koje se godišnje dodjeljuje plažama i marinama čiji korisnici žele da se uključe u ovaj program, i koji ispune 32 propisana kriterijuma, od kojih su 28 obavezni, dok su preostali preporučeni. Program već 36 godina promoviše visoke standarde iz četiri oblasti: kvalitet morske vode, usluga i sigurnosti na plažama, standarde iz oblasti zaštite životne sredine kao i obrazovanja i informisanja o ekološkim vriednostima.

U Crnoj Gori ovo priznanje se dodjeljuje od 2003. godine kada je nevladina organizacija „ECOM“ postala član Fondacije za ekološku edukaciju (FEE) i time stekla pravo da bude nacionalni operater za sporovođenje Programa „Plava zastavica u Crnoj Gori“. Od samog početka, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore pružilo je organizacionu i finansijsku podršku za sprovođenje ovog Programa.

Plava zastavica se dodjeljuje kupalištu ili marini za tekuću sezonu, na osnovu rezultatat iz prethodne i odluke Međunarodnog žirija koji se ove godine sastojao od predstavnika UNEP (Programa UN za zaštitu životne sredine), UNWTO (Svjetske turističke organizacije), UNESCO-a (Programa UN za obrazovanje, nauku i kulturu) EEA (Evropske agencije za zaštitu životne sredine), WCA (Svjetska alijansa kitova), EUCC (Evropska unija za zaštitu obala i mora), ICOMIA (Međunarodnog savjeta udruženja marina), ENAT (Evropske mreže za pristupačni turizam), ILS (Međunarodne federacije za spasilaštvo) i FEE (Fondacije za ekološku edukaciju), koja i sprovodi Program Plava zastavica.

Međunarodni žiri razmatra kandidature dostavljene od strane Nacionalne komisije koju u Crnoj Gori formira ministarstvo nadležno za poslove turizma, a koja se sastoji od predstavnika Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, ministarstava nadležnih za poslove turizma, zaštite životne sredine, pomorstva, Crvenog krsta Crne Gore i tri predstavnika nevladinog sektora.

Ovoga ljeta, u 40 zemalja sjeverne hemisfere biće ukupno 4.845 kupališta, marina i turističkih brodova sa Plavom zastavicom.