31-01-2022

Svijetom u prošloj godini putovalo 415 miliona turista

Svijetom je u prošloj godini putovalo 15 miliona turista više nego u 2020, ili njih 415 miliona, pokazuju podaci Svjetske turističke organizacije (UNWTO).

Svijetom u prošloj godini putovalo 415 miliona turista | Radio Televizija Budva

Foto: pixabay.com/Ilustracija

To je i dalje značajno slabije, odnosno oko milijardu turista manje, nego što ih je putovalo 2019. godine, prenosi Hina.

Nakon slabe prve polovine prošle godine, međunarodni turizam se umjereno oporavio u drugoj polovini, koja je završila s četiri odsto više međunarodnih turističkih dolazaka nego u prvoj pandemijskoj godini 2020, ili s 15 miliona više, dok je u odnosu na rekordnu 2019, i tadašnjih oko 1,5 milijardi, tih dolazaka bilo oko milijardu ili 72 odsto manje.

"Amerike su s Evropom svjetske regije koje su prošle godine ostvarile najbolje turističke rezultate, dok su među podregijama to Karibi. Ukupno poboljšanje turizma u prošloj godini podstaknuto je povećanim povjerenjem putnika usljed vakcinisanja i ublažavanja ograničenja putovanja u mnogim destinacijama", rekli su iz UNWTO-a.

Oni su naglasili da je oporavak turizma i dalje krhak i neravnomjeran zbog pojave omikron varijante i rasta zaraza u nekim dijelovima svijeta.

To je, prema ograničenim podacima, uzrokovalo i da u decembru prošle godine međunarodnih turističkih dolazaka bude u svijetu 65 odsto manje nego u istom mjesecu 2019, a potpuni učinak omikrona na turizam će se, kako su naveli iz UNWTO, tek vidjeti.

Oni su dodali i da su prosječni primici po dolasku turista u svijetu premašili u prošloj godini 1,5 hiljda USD, što je i više od 1,3 hiljade USD iz 2020, i to zbog nagomilanih ušteda i dužeg boravka, ali i viših cijena prevoza i smještaja.

Broj zatvorenih destinacija u svijetu se u prošloj godini, posebno u novembru, smanjio na najniži nivo od početka pandemije, no Azija i Pacifik i dalje su ostale svjetske regije s najvećim udjelom zatvorenih destinacija.

Evropa je u prošloj godini ostvarila najbolje turističke rezultate među svim svjetskim regijama. Tu je, uobičajeno, ostvaren i najveći udio od ukupnih dolazaka turista, te rast od 19 odsto u odnosu na 2020.

Iz UNWTO-a pritom izdvajaju evropsku podregiju južnog Mediterana, gdje je u prošloj godini ostvaren rast dolazaka stranih turista od gotovo 60 odsto u odnosu na 2020, što je i 54 odsto manje nego u 2019, kao i srednje-istočnu Evropu sa 18 odsto više dolazaka turista nego u 2020.

Po procentu rasta, američka podregija Karibi je prošle godine bila najbolja, zabilježivši 63 odsto više dolazaka stranih turista nego 2020, i tek 37 odsto manje nego 2019, dok su ukupno Amerike imale 17 odsto više dolazaka turista, ali i 63 odsto manje nego 2019.

Afriku je posjetilo oko 12 odsto više stranih turista nego 2020, dok ih je u odnosu na 2019. bilo 74 odsto manje.

Regija Bliski Istok zabilježila je pad međunarodnih turističkih dolazaka od 24 odsto u odnosu na 2020. i od 80 odsto u odnosu na 2019. Azija i Pacifik i dalje su zbog zatvorenosti mnogih odredišta regija zabilježili najveći pad.

Turizam je svjetskoj ekonomiji u prošloj godini, prema procjenama, donio 1,9 biliona USD, što je, kako smatraju u UNWTO-u, iznad 1,6 biliiona USD u 2020, ali i dalje znatno ispod vrijednosti prije pandemije od 3,5 biliona USD.

UNWTO je, uz prve prošlogodišnje rezultate, predstavio i predviđanja stručnjaka i turističkih profesionalaca za ovu godinu,po kojima većina njih, oko 60 odsto, očekuje bolje izglede za turizam nego u prošloj godini, posebno u trećem tromjesečju.

Ipak, i dalje dosta njih, oko 42 odsto, ukazuje na potencijalni oporavak tek 2023. godine, a njih i više, 64 odsto, očekuje da će se međunarodni turistički dolasci vratiti na nivo iz 2019. tek 2024. ili i kasnije, što je malo pesimističnije nego što su mislili u septembru.

Stručnjaci smatraju da će u ovoj godini najveći trendovi turističke potražnje biti domaći turizam i putovanja u blizini doma, aktivnosti na otvorenom i u prirodi, kao i seoski turizam.

"Izazovno ekonomsko okruženje moglo bi stvoriti dodatni pritisak na efikasniji oporavak međunarodnog turizma, posebno rast cijena nafte, povećanje inflacije, potencijalni rast kamatnih stopa, veliki obim duga i kontinuirani poremećaji u lancima snabdijevanja, poručili su iz UNWTO-a.