01-09-2017

Svjetski dan Prve pomoći posvećen povredama u kući

Opštinska organizacija Crvenog krsta Budva obilježiće u ponedjeljak, 4. septembra, Svjetski dan prve pomoći akcijom koju će od 11.30 h organizovati na platou između hotela Mogren i Avala.

Svjetski dan Prve pomoći posvećen povredama u kući | Radio Televizija Budva

Ovogodišnja tema obilježavanja Svjetskog dana prve pomoći su Nezgode u kući, što se, kako je kazao koordinator Prve pomoći Crvenog krsta Budva Bojan Dobrljanin, odnosi na iznenadne i neočekivane događaje koji se mogu desiti kod kuće i prouzrokovati povrijeđivanje ili smrt.

"Malo ranije smo krenuli u obilježavanje ovog značajnog dana zbog obaveza volontera koji su, mahom, srednjoškolci. Zahvaljujući njima, sastavili smo anketu za posjetioce, pripremili smo propagandni materijal, a izvešće i pokaznu vježbu sa najčešćim nezgodama u kojima će pokazati kako reagovati u takvim situacijama. Riječ je o gušenju hranom, opekotinama, posjekotinama, krvarenju iz nosa, a biće prikazana i kardiopulmonalna reanimacija", istakao je Dobrljanin.

Ovo je prilika, prema njegovim riječima, da se podigne svijest o značaju znanja i vještina u pružanju Prve pomoći.

"Ali ono što posebno zabrinjava je neinformisnost, odnosno veliki broj ljudi ne zna broj Hitne službe ili Evropskog centra za pomoć, ali ni kako zatražiti pomoć. Zato koristim priliku da podjetim da je broj telefona Hitne službe 124, a Evropskog centra za pomoć 112 i on se može dobiti sa zaključanog telefona, kao i sa mjesta bez signala. Prilikom traženja pomoći potrebno se predstaviti i reći mjesto nesreće", istakao je Dobrljanin.



M.Mijušković