14-10-2015

Svjetski dan standarda

Svjetski dan standarda obilježiće se danas širom svijeta, povodom kojeg će međunarodne organizacije za standardizaciju skrenuti pažnju javnosti na njihov značaj po globalnu privredu i društvo.

Svjetski dan standarda | Radio Televizija Budva

Iz Instituta za standardizaciju Crne Gore (ISME) je saopšteno da se Svjetskim danom standarda izražava zahvalnost hiljadama stručnjaka širom svijeta koji rade na izradi dobrovoljnih standarda, a koji su osnova za napredak i dobrobit društva.

"Ovaj dan je, takođe, odlična prilika da se ukaže na prednosti koje standardi unose u naše svakodnevne živote, ekonomiju i funkcionisanje društva uopšte”, kazali su iz ISME-a.

Prema njihovim riječima, standardi ne samo da su korisni za trgovinu, već omogućavaju i olakšavaju ljudima širom svijeta da rade zajedno.

“Međunarodni standardi su neophodni kako za nesmetano, zajedničko funkcionisanje proizvoda, tako i da bi ljudi lakše komunicirali. Primjenom standarda stvari jednostavno funkcionišu, dok je odsustvo standarda odmah primjetno”, naveli su iz ISME-a.

U ISME-u su, kako su kazali, promovišući benefite od primjene standarda u Crnoj Gori do sada donijeli više od 13,7 hiljada crnogorskih standarda i srodnih dokumenata koji su identični evropskim i međunarodnim standardima.

Cilj takvog djelovanja je, kako se dodaje, što uspješnija integracija Crne Gore u međunarodne i evropske tokove.

“Dobar rad ISME-a i donošenje odgovarajućih standarda koji su saglasni evropskim i međunarodnim, predstavljaju osnov ukupnog unaprijeđenja kvaliteta u Crnoj Gori”, kazali su iz ISME-a.

Prema njihovim riječima, članstvom u Institutu, privredni i drugi zainteresovani subjekti, imaju mogućnost konstantnog razvoja kvaliteta na svim nivoima i u svim segmentima društva.

“Dajući doprinos razvoju standardizacije u Crnoj Gori, Institut polako staje uz rame ostalim institucijama te vrste u svijetu. Kroz primjenu standarda koji su identični sa evropskim i međunarodnim standardima pokazujemo spremnost da postanemo dio uređenog svijeta, u kojme su standardi zajednički svjetski jezik”, zaključili su iz ISME-a.