22-03-2016

Svjetski dan voda

Svjetski dan voda obilježava se danas širom svijeta kako bi se podigla svijest o značaju i očuvanju voda i podsjetilo na nedostatak vode za piće u mnogim krajevima svijeta.

Svjetski dan voda | Radio Televizija Budva

Voda je simbol života. Čovjek jeste, i uvek će biti vitalno zavisan od nje, a obezbeđivanje kvalitetne pijaće vode u ekološki degradiranim sistemima, sa čime smo sve više suočeni, svakim danom postaje teže.

Za Crnu Goru važi da spada u vodom bogate zemlje, međutim svjedoci smo da je na pojedinim područjima još uvjek izražen problem nedostatka pijaće vode. Pored toga prisutni su i problemi sa kvalitetom vode koja se isporučuje stanovništvu.

Stanovnici Crnogorskog primorja su u tom smislu privilegovani u odnosu na ostale, jer su izgradnjom regionalnog vodovodnog sistema za ovo područje, obezbjeđene i više nego dovoljne količine vode za piće visokog kvaliteta.

Kvalitet vode ima presudan značaj na to kako tijelo reaguje na vodu i kako njome upravlja.

Neodgovarajući izbor tečnosti za ljudski organizam može biti više štetan nego koristan. Unos vode dobrog kvaliteta organizmu osigurava njegovo pravilno funkcionisanje.

Pravilno upravljanje vodnim resursima mora biti zasnovano na pitanjima: koliko od raspoložive količine vode je dostupno (naročito u periodu kada je najviše potrebna) kakav je stepen zagađenosti voda i kako štitimo kvalitet ovog resursa.

Iz tog razloga u JP ,,Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“ prioritet u poslovanju dat je upravo kontroli kvaliteta vode i obezbjeđenju svih neophodnih preduslova da voda viskokog kvaliteta sa izvorišta ,,Bolje sestre“ kao takva dođe i do krajnjih korisnika.

"Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana voda – Voda i poslovi - se fokusira na to kako dovoljna količina i kvalitet vode može da promijeni način života i u duhu ove poruke nastavićemo da sprovodimo aktivnosti, sa krajnjim ciljem obezbjeđenja dovoljnih količina higijenski ispravne i bezbjedne vode za piće", navodi se u saopštenju.

Izvorište ,,Bolje sestre” i istoimeni pogon za proizvodnju vode danas su posjetili učenici III i IV razreda Srednje gradjevinsko-geodetske skole ,,Inz. Marko Radević,” iz Podgorice, na čelu sa profesorskim timom, u cilju kontinuirane aktivnosti podizanja svijesti i edukacije mladih o zdravim stilovima života i čuvanja dobara kojima raspolaže Crna Gora.