18-08-2022

SZO donirala IJZ-u testove za detekciju majmunskih boginja

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) donirala je Institutu za javno zdravlje Crne Gore (IJZ) testove za detekciju majmunskih boginja.


Foto: Arhiva, IJZCG

Direktor IJZ-a Igor Galić, kazao je da je donacija SZO značajna za cijeli zdravstveni sistem u trenutku kada se Crna Gora susreće sa izazovima suzbijanja i prevencije epidemije majmunskih boginja.

Kako je saopšteno iz IJZ-a, Galić je naveo da ta institucija, uz pomoć i podršku regionalne Kancelarije SZO za Crnu Goru, sada raspolaže sa dodatnim reagensima za detekciju slučajeva obolijevanja majmunskih boginja.

"To će će nesumnjivo uticati na sprječavanje širenja epidemije, samim tim što je brza i rana dijagnostika dostupna zdravstvenom sistemu Crne Gore”, dodao je Galić.

On je pojasnio da se smanjenje rizika od prenošenja virusa sa čovjeka na čovjeka i kontrola pojave epidemije postiže kroz epidemiološki nadzor i brzu indentifikaciju novih slučajeva obolijevanja.

Prema riječima Galića, iz tog razloga su zaposleni u Odjeljenju za molekularnu dijagnostiku Centra za medicinsku mikrobiologiju IJZ-a, prošli obuku za laboratorijsku detekciju majmunskih boginja koja je sprovedena od predstavnika Robert Koh Instituta iz Berlina.

“Uz donaciju SZO od 2.880 testova, donaciju Robert Koh Instituta od 192 testa kao i laboratorijsku opremu za detekciju uzročnika ovog oboljenja koju posjeduje Institut , obuhvaćene su sve aktivnosti i mjere u cilju preveniranja transmisije ovog virusa”, smatra Galić.

On je naveo da prevencija majmunskih boginja podrazumijeva primjenu opštih i specifičnih mjera.

Kako je kazao, podizanje svijesti o faktorim rizika i edukacija ljudi o mjerama koje se mogu preduzeti u cilju smanjenja izloženosti virusu, predstvaljaju glavnu strategiju u prevenciji majmunskih boginja.

“U saradnji sa turističkom privredom i SZO razvijeni su flajeri koji su distribuirani, a sve neophodne informacije o samom oboljenju, kao i flajeri, dostupni su na sajtu Instituta”, rekao je Galić.

Iz IJZ-a su u saopštenju napomenuli da je pacijent koji je bio prvi registrovani slučaj obolijevanja od majmunskih boginja u Crnoj Gori, napustio izolaciju nakon 20 dana.

Oni su kazali da je pacijent dobrog opšteg zdravstvenog stanja, dodajući da nije registrovan nijedan novi slučaj sumnje na obolijevanje od majmunskih boginja.

Šefica Kancelarije SZO u Crnoj Gori Mina Brajović istakla je da detaljno ispitivanje slučajeva i pračenje kontakata, precizna i brza dijagnostika, mjere izolacije, liječenja i smanjivanje rizika predstavljaju okosnicu prevencije i zaustavljanja epidemije majmunskih boginja.

Ona je rekla da je ova donacija samo jedan u nizu primjera snažne i kontinuirane partnerske podrške SZO u funkciji promocije zdravstvene sigurnosti u Crnoj Gori.

Brajović je podsjetila da je u proteklih sedam dana na globalnom nivou registrovan rast broja oboljelih za gotovo 20 odsto, od čega je skoro 55 odsto laboratorijski potvrđeno u regionu Evrope.

“Sa daljim rastom oboljelih realno je očekivati i slučajeve sa teškom kliničkom slikom i smrtnim ishodom”, kazala je Brajović.

Ona je ponovila da, iako podaci upučuju da su pojedine populacione grupe u večem riziku obolijevanja od majmunskih boginja, niko nije imun na virus.

“Da bi zabrinjavajuči trend preokrenuli potreban je angažman čitavog društva, zajednice i informisanog građanina u borbi protiv virusa , ali i stigmatizacije”, istakla je Brajović.

Ona je podsjetila da odgovorno ponašanje pojedinca podrazumijeva praktikovanje bezbjednog ponašanja uključujući i redukovanje broja seksualnih partnera i kontakata, kako bi se smanjio rizik i spriječila infekcija.

“U slučaju simptoma i sumnje, potrebno je kontaktirati ljekara bez odlaganja”, istakla je Brajović.

(Mina)