24-01-2020

SZO: Moguće širenje virusa u drugim državama

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučila je svim državama da se pripreme za dalje širenje koronavirusa i da preduzmu mjere predostrožnosti, saopšteno je poslije sastanka Međunarodne komisije za vanredne situacije.



Komisija, koja daje savjete za javno zdravlje i predlaže privremene preporuke, sastala se 22. i 23. januara u vezi sa izbijanjem novog koronavirusa u Kini, i njegovim širenjem u Južnoj Koreji, Japanu, Tajlandu i Singapuru.

Očekuje se da se novi slučajevi mogu pojaviti u bilo kojoj zemlji, pa bi sve zemlje trebalo da budu spremne, kako se navodi, za aktivno nadgledanje kretanja ljudi, rano otkrivanje oboljelih i njihovu izolaciju, praćenje i sprečavanje širenja infekcije.

"Pošto je ovo novi koronavirus, potrebni su znatni napori za redovno razmjenjivanje informacija i nastavak istraživanja na otkrivanju lijeka", saopštio je SZO.

Na osnovu informacija dobijenih od kineskih vlasti, navodi se da se 25 odsto od potvrđenih slučajeva vode kao ozbiljni, a da je izvor zaraze još nepoznat iako se pretpostavlja da je životinjskog porijekla.

"Opseg prenošenja virusa sa čovjeka na čovjeka još nije jasan", saopšteno je na internet stranici SZO, prenosi Tanjug.

Međunarodna komisija za vanredne situacije podržava napore na istraživanju izvora epidemije, obimu prenosa sa čovjeka na čovjeka, naporima na pojačavanju mjera zaštite.

Komitet je pozdravio napore kineskih vlasti u istrazi i sprječavanju trenutne epidemije ograničavanjem putovanja u ugroženim regijama.

SZO u izvještaju poziva zemlje da rade na sprječavanju sekundarnog prenošenja i širenja na međunarodnom nivou, kao i da nastave istraživanja u cilju otkrivanja lijeka za tu novu vrstu virusa.

Članovi Komisije su se složili o hitnosti situacije i predložili da se ponovo sastanu za nekoliko dana kako bi se dodatno ispitala situacija.