27-01-2023

SZO poziva da se ne unose transmasti

Svjetska zdravstvena organizacija poziva na potpunu eliminaciju transmasti - riječ je o vještačkim toksičnim hemikalijama koje se obično nalaze u upakovanoj hrani, pekarskim proizvodima, uljima za kuvanje i namazima, a koje su odgovorne za pola miliona prijevremenih smrti svake godine. Kako kažu, pet milijardi ljudi izloženo je tom toksičnom proizvodu.

SZO poziva da se ne unose transmasti | Radio Televizija Budva

Foto: Pexel

Stručnjaci smatraju da bi globalna eliminacija trans masti iz hrane do 2040. mogla da spriječi i do 17 miliona smrti od kardiovaskularnih bolesti. Ističu i da je neophodno razlikovati vještačke trans masti odzasićenih masti.

"Trans-masne kiseline proizvodima u kojima se nalaze daju čvrstu strukturu i bolji ukus što objašnjava razlog njihove dosadašnje upotrebe. Najveći izvori su biljna uljakoja se široko koriste u industriji brze hrane, polugotovih jela, pržene hranei pekarskih proizvoda. Trans-masne kiseline pronađene su u velikoj količini upomfritu, čipsu, prženoj hrani, imitacijama sira i margarinima", kazao je Frančesko Branka, direktor Odjeljenja SZO za ishranu i bezbjednost hrane.

Kako kažu, u prethodnih pet godina ostvaren je izvjestan napredaki da su 43 zemlje primijenile politiku najbolje prakse za borbu protiv transmasti u hrani.

Ističu, međutim, da je površina ledenog brijega tekzagrebana.

"Nekoliko zemalja,posebno Meksiko, Nigerija i Šri Lanka, veoma su blizu usvajanju te politike. Sve što im je potrebno je jednostavan pritisak da pređu ciljnu liniju, a njihovprimjer može pomoći da podstaknu druge zemlje da preduzmu akciju", dodaje Branka.

Kaže i da iskustvo pokazuje da industrija može da seprilagodi, da uvede inovacije i trans masti zamijeni zdravom alternativom.