06-11-2020

SZO poziva da se ne zatvaraju škole

Škole bi trebalo da ostanu otvorene do kraja, jer ne možemo dopustiti da se cijeli naraštaj izgubi zbog COVID-19, istakao je direktor evropskog ogranka Svjetske zdravstvene organizacije Hans Kluge.

SZO poziva da se ne zatvaraju škole | Radio Televizija Budva

On je u jučerašnjoj izjavi još jednom ukazao na preporuke SZO da se škole nikako ne zatvaraju, osim u krajnjem slučaju.

“Nema razloga tvrditi da su škole glavni prenositelji zaraze. Škole treba da ostanu otvorene do kraja”, kazao je Kluge.

On je ocijenio da se u Evropi trenutno događa eksplozija broja zaraženih koronavirusom, ali ona ne smije popustiti u borbi sa pandemijom.

“Svjedoci smo eksplozije broja zaraženih u Evropi, gdje se u samo nekoliko dana taj broj povećao za još milion, a vidimo i da smrtnost postepeno raste”, istakao je on za AFP, prenosi Hina.

“Ne možemo se opustiti. To će biti pomalo teško razdoblje, moramo priznati”, rekao je Kluge.

Evropsko područje SZO, koje obuhvata 53 zemlje, među kojima je i Rusija, prijavilo je više od 11,8 miliona slučajeva i gotovo 295.000 umrlih od izbijanja pandemije, pokazuju podaci organizacije.

U zadnjih sedam dana prijavljeno je gotovo 1,8 miliona novozaraženih i 19.500 umrlih.

Izvor: Roditelji.me

Po procjeni SZO, “sveopštim nošenjem maski i strogom kontrolom okupljanja do februara u Evropi možemo spasiti više od 261.000 života”.

“Status quo nije opcija i ova organizacija poziva zemlje na primjenu ciljanih i razmjernih mjera kako bi se zaustavio porast broja zaraženih i smrtnost”, dodao je Kluge, napominjući da škole ipak treba da ostanu otvorene.