02-07-2020

SZO: Pušenje povezano sa većim rizikom od teškog oboljenja

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je da je pušenje povezano sa većim rizikom od teškog oboljenja i smrti od koronavirusa kod pacijenata u bolnici, mada nije mogla da precizira koliko bi ti rizici tačno mogli da budu veći.


Foto: Pixabay

U naučnom podnesku, objavljenom ove sedmice, ta zdravstvena agencija Ujedinjenih nacija razmotrila je 34 objavljene studije o povezanosti pušenja i Covida 19, uključujući vjerovatnoću zaraze, hospitalizacije, težine bolesti i smrti, prenosi AP.

SZO je istakla da pušači čine do 18 odsto hospitalizovanih pacijenata od koronavirusa i da izgleda postoji značajna povezanost između toga da li su pacijenti pušili ili ne i težine bolesti koju su imali, tipa bolničke intervencije koja im je bila potrebna i rizika pacijenta od umiranja.

"Raspoloživi dokazi sugerišu da je pušenje povezano sa većom težinom bolesti i smrću kod hospitalizovanih pacijenata koji boluju od Covida 19", navela je SZO i preporučila ljudima da prestanu da puše.

U aprilu, francuski istražitelji objavili su malu studiju u kojoj su sugerisali da su pušači u manjem riziku od toga da se zaraze Covidom 19 i da planiraju da testiraju nikotinske flastere na pacijentima i zdravstvenim radnicima, ali su njihove nalaze doveli u pitanje mnogi naučnici.
Izvor: Mina