08-07-2018

Tajland: Izvlače dječake iz pećine!

Počela je akcija izvlačenja malih tajlandskih fudbalera iz pećine, spasioci stigli do njih posle pet sati!

Tajland: Izvlače dječake iz pećine! | Radio Televizija Budva

Vlasti u Tajlandu saopštile su da je u deset sati po lokalnom vremenu započela akcija spasavanja dječaka i njihovog trenera iz pećine u kojoj su zarobljeni.

Pet sati trajali su napori spasilaca da stignu do dečaka i trenera, zatim će procijeniti ko je od njih trenutno u najboljem fizičkom stanju i krenuti sa njim nazad!

U akciji učestvuje 18 ronilaca, uključujući pet tajlandskih mornaričkih "foka" i 13 članova međunarodne ekipe.

Nivo vode drastično je opao u odnosu na subotu, pa zvaničnici kažu da je nedelja ujutru "sad ili nikad" trenutak.

Oni nisu željeli da potvrde da li će dječaci morati da rone kako bi izašli, ali su naveli da bi ovaj poduhvat mogao da potraje do dva dana!

Dječaci će biti izvođeni jedan po jedan, a problem je i nestabilno vrijeme u Tajlandu, zbog čega će akcija možda biti prekidana, pa ponovo započinjana. Lokalni mediji prenose da je zatvoren saobraćaj na potezu od pećine, do bolnice Čijang Rai Pračanukro, gdje spasioci planiraju da prebace dječake, a koja je udaljena 57 kilometara od pećine.

Lokalne vlasti smatraju da će prvo dijete biti izvedeno u 21 čas po lokalnom vremenu. Tajland je u vremenskoj zoni pet sati ispred Crne Gore, pa bi prvo uspešno spasavanje trebalo da vidimo oko 16 časova po našem vremenu.

Mali fudbaleri, njih 12, i trener zarobljeni su u pećini od 23. juna.

Televizija CNA iz Singapura ranije je objavila ovaj prikaz prolaza koji vodi do dječaka, koji pokazuje zbog čega je operacija spasavanja toliko komplikovana.




Prema nepotvrđenim informacijama, dječaci će biti spasavani uz pomoć minijaturnih "podmornica" u koje može da stane po jedno dijete ili sitna odrasla osoba.

Lokalni mediji i Internet zajednica prenose da su sva vozila iz okoline pećine uklonjena, da je medijima zabranjen pristup i da je "kamp" napravljen za roditelje i rođake djece i trenera ispražnjen. Nije poznato da li su oni u krugu spasilačke misije, ili čekaju djecu u bolnici.

Nisu svi članovi porodica podržali ideju o akciji izvlačenja, prenosi "Gardijan", pa je guverner provincije Čijang Raji, Narongsak Osotanakom, kratko rekao samo da svi članovi porodica "znaju da će operacija biti izvedena i pokazuju razumijevanje".

Mediji se i dalje nalaze u blizini pećine, ali na licu mjesta postavljeni su i zvučnici, a preko razglasa su prisutni obaviješteni da je izričito zabranjeno fotografisati decu kada budu izvođena, i da će svako kršenje te zabrane biti najstrože kažnjeno.



Mondo