04-10-2023

Tajni kodovi koje ne biste željeli da čujete tokom leta

Kabinsko osoblje ima mnogo tajnih kodova koje koriste za međusobnu komuniciraju kako ne bi izazvali paniku među putnicima.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Let avionom može da bude neprijatno iskustvo. Snažna turbulencija nije jedino što može neprijatno da vas iznenadi.

Neke stvari biste mogli pogrešno da protumačite, pogotovo ako primijetite da vas stjuardesa intenzivno posmatra, a to što piloti smijju da spavaju tokom leta svakako nije prijatno.

Ali postoji nešto još gore. Prema pisanju Daily Telegrapha, osoblje ima mnogo tajnih kodova koje koriste da međusobno komuniciraju kako ne bi izazvali paniku među putnicima.

Pored očiglednih, poput šifre „mejdej“, koja ukazuje da je avion u neposrednoj opasnosti, postoji i „pan-pan“ šifra, koja znači da se nešto pokvarilo. Takođe, neki od kodova su brojevi, a ne riječi, a onaj koji zaista ne želite da čujete na letu je „7500“ jer se koristi u slučaju otmice.

Naravno, ako ste u avionu koji je otet, postoji velika šansa da ćete saznati za to prije nego što čujete bilo kakvo pominjanje koda, koji je zapravo namenjen da upozori druge avione i kontrolu vazdušnog saobraćaja na opasnost.

Pored toga, postoji šifra „7700“ koja je opšti signal za hitne slučajeve, dok kod „7600” pilot koristi da signalizira da je izgubio kontakt sa tornjem.

Inače, ako ste na aerodromu i čujete da neko izgovara reči „Code Adam“, to znači da je dijete izgubljeno na aerodromu, prenosi Index.hr.