21-01-2022

Tatjana Kuljača: Trudim se da pronađem dobro u svemu

Tatjana Kuljača za sebe kaže da je prije svega mama i supruga, a onda magistar menadžmenta u hotelijerstvu, menadžer prodaje i marketinga i kolumnista "Gracije". U slobodnim trenucima piše priče, poeziju i knjige za djecu. Sa porodicom živi u Bečićima, a ćerka Sofija i sin Ognjen su joj najveća inspiracija.


Foto: Tatjana Kuljača

Autorka je pet objavljenih knjiga: zbirke kratkih priča o roditeljstvu “Kako raste mama”, knjiga za djecu “Sofija i čarobna bašta”, “Luka i Sofija u čudesnoj šumi” i “Priče jedne rijeke sa boginjama slovenske mitologije”, koju je pisala zajedno sa Biljanom Alavanjom. Poslednja objavljena knjiga je roman “U inat svima”.

"Ako bih pokušala da objasnim ko sam, bez ovih uloga koje me u društvu određuju, stečenih kroz odrastanje i sazrijevanje, onda sam kreativac u duši, koji od svega može da napravi nešto", kazala je za portal RTV Budva Tatjana Kuljača.



Trudi se da pronađe nešto dobro u svemu što se dešava

"Uživam u plesu i muzici. Ne pratim portale koji truju dan, biram ljude koje ću pustiti blizu sebe, trudim se da pronađem nešto dobro u svemu što se dešava, fokusiram se na rješenje problema, umjesto na uzrok. Ono što se trudim da usvojim je određivanje prioriteta, jer sam naučila da rasipam energiju na sve strane, što umije da me iscrpi", sa osmjehom ističe.

Pisanje izmišljenih priča duboka meditacija iz koje izlazi potpuno rasterećena

"Volim žanr fantastike, bajkovite priče, od kojih nisam odustala ni kada sam odrasla. Sa ćerkom Sofijom sam počela izmišljati priče I tako je, jedne večeri, nastala ideja za prvu knjigu za djecu. Prethodila joj je priča “Biserna”, o djevočici koja dobija dar da razumije biljke i životinje, a koju sam napisala po nagovoru teta iz vrtića J.U. “Ljubica Jovanović Maše”. Do tada nisam ni pomišljala da napišem nešto za djecu. Nakon prve knjige, ubrzo sam napisala i ostale", ističe ona.

Dodaje, da su joj inspiracija njena djeca kao i aktuelne teme u odrastanju koje provlači kroz priče, zbog čega se djeca lako poistovjete sa glavnim likovima.



U inat svima

"Najviše energije i truda sam uložila u pisanje romana “U inat svima”. Priča je o istorijskim likovima i stvarnim događajima, o kojima sam imala jako malo informacija I izvora. Samo uvezivanje pozantih činjenica sa maštom, kao i uklapanje kockica u mozaik jedne priče bio je izuzetno zahtjevan proces. Ipak više uživam u pisanju za djecu, jer je moja mašta bezgranična, pa mi je i sam proces stvaranja mnogo lakši i slađi", navodi ona.

U narednom periodu nas očekuje nova knjiga “Sofija i čuvari vremena”

"Upravo sam završila rukopis za knjigu za djecu “Sofija i čuvari vremena”, koja je ozbiljna, čudesna, tinejdžerska avantura. Govori o potrazi Sofije, Marka i Maje za nestalim stranicama čarobne “Knjige Vremena”, zbog kojih će otkriti neke sasvim drugačije svijetove. Na svom putu će se susresti sa brojnim izazovima, spoznati mudrosti koje će im pomoći da neobične darove koje imaju iskoriste na najbolji način i donesu prave odluke kako bi ispunili zadatak koji im je povjeren. Knjiga je poslata na lekturu, a ja se nadam da će u narednih par mjeseci već biti dostupna čitaocima", kazala je Tatjana.



Za čitaoce portala RTV Budva, Tatjana poručuje:

"Jedinu poruku koju želim da pošaljem svima je da se u ovom ludom vremenu usmjere na lijepe duše oko sebe, da blokiraju sve što im uliva nervozu, a bez čega mogu. Vrijeme koje bismo utrošili na stvari, vijesti i ljude koje nam kradu energiju, možemo usmjeriti na ono zrno magije u sebi i staviti fokus na sve ono što je dobro. Ako ništa, bar možemo da biramo šta ćemo da slušamo, čitamo i sa kim ćemo da provodimo vrijeme. Neka te odluke budu za naše najveće dobro", zaključila je Tatjana za portal RTV Budva


D.Č.