21-06-2023

Tekst profesorice književnosti Mileve Lele Aleksić o stvaralaštvu Ranka Pavićevića

Profesorica književnosti i književnica iz Užica, Mileva Lela Aleksić nedavno je objavila kratak tekst o stvaralaštvu Ranka Pavićevića, uglednog novinara i publiciste iz Budve, koji prenosimo u cjelosti.


Ranko Pavićević sa nobelovcem Marijom Vargasom Ljosom, Foto: Privatna arhiva

PRIJATELJSTVO

Ima tako čudesnih trenutaka u našim životima, koji nas pohode kao sunčana jutra, radosne vijesti iz daljine, pjesme nevidljivih horova iz dubina naših duša. Te uzvišene trenutke komponuje saznanje da je samo ljepota duha i snaga čovječnosti neprolazna vrijednost. To je sve što nas čini blagoslovenim bićima koja se čistim pogledom mogu osmijehnuti životu i srodnoj duši.

RANKO PAVIĆEVIĆ

Hrabra je moja namjera da osvijetlim ličnost ispred čijeg imena bih dodala sve titule za viteštvo duha, čovječnu moralnost, neimarstvo na polju kulture, pregalaštvo u traganju za istinom... A, opet, bila bi dovoljna samo jedna riječ iskovana na nakovnju pravde - ČOVJEK. Ranka ćemo sresti na mjestima gdje se ne uzmiče pred nepravdom, licemjerjem, nekulturom i svakakvim pošastima savremenog doba. Njegova snaga je u snazi duha, u zavještanju ponijetom iz postojbine čestitih predaka, unikatnom opredjeljenju da se, u vremenu besmisla, ostane i opstane svijetle duše i čistog obraza. Veličina posebnih ličnosti je u otmenoj jednostavnosti, ali ja moram iskazati moju impresiju. Mene Ranko Pavićević podsjeća na Marka Miljanova. Da, baš na tog jedinstvenog viteza svoga vremena.

Ranka ne morate sretati na budvanskom šetalištu, Citadeli, Starom gradu, Mogrenu, na brojnim kulturnim manifestacijama... da biste ga upoznali. Dobar glas je nezaustavljiv, kao svjetlost. I ja sam Ranka upoznala, još odavno, po tom dobrom glasu, koji se s poštovanjem i divljenjem pronosio budvanskom ozarenom ljepotom.
Udomljen je u Budvi, a duhom naseljen širom svijeta gde, još uvek, živi moralnost, poštovanje i duh čovjekoljublja.

Aristokratski otmenog duha, blage, a upečatljive riječi, duhovni gorostas, a jednostavan, prisan, druželjubiv, prepoznatljiv. Ranku se vjeruje - bez dileme.

Ja Ranka nisam, neposredno, upoznala dok sam u nizu godina živjela u Budvi. Ali znala sam ga kroz kazivanja njegove mlade koleginice, moje prijateljice, kojoj je bio uzor. U profesiji novinara stasala je na njegovom primjeru i uzoru. I ne samo ona. Sve što bitiše na temelju istine, baštini duh Ranka Pavićevića.
Kada sam zakoračila na polje pisanih riječi, bila sam nesigurna - kao dijete koje pravi prve koračiće. I kao što napisah Ranku se vjeruje. Čitao je moje eseje, odlamajući komade svog dragocjenog vremena i bodrio me, podržavao, radovao se svakoj mojoj kovanici duha iskovanoj u slavu Boga i našega roda.

Obogaćen druženjem sa najznamenitijim ličnostima iz kulture i umjetnosti, širom svijeta, Ranko zrači tim nemjerljivim blagom, nesebično ga darujući svima koji su sačuvali čistotu duše, kao zlatni sasud, u koji primaju dragocjene darove rafiniranog duha.

Ranko Pavićević je svetionik koji će ostati uspravan u svim burama i neverama.