20-02-2023

Terzić: 26. februara prva provjera za ovjeru licenci za spasioce na vodi

Prva provjera licenci za obuku spasilaca na vodi u sezoni 2023. Godine održače se krajem februara, najavili su iz Centra za obuku spasilaca na vodi Sutomore. Resertifikacija licenci se, kako naglašavaju, vrši po međunarodnim standardima, pa spasioci mogu da izvrše ovjeriu ili u Crnoj Gori ili u nekoj od zemalja u kojoj su našli zaposenje. Isto važi i za spasioce - strance koji će posao potražiti na crnogorskim kupaištima.


Foto: Arhiva, CK

Tokom 2022. godine u Crnoj Gori je obučeno 630 spasilaca na vodi. U centru za obuku kažu da će i ove godine dati doprinos za obuku spasilaca koji angažman osim Crne Gore, traže i u zemljama regiona.

"Svakako treba naglasiti da mi u našem centru za obuku spasilaca Crvenog krsta Crne Gore, kao članice međunarodne spasilačke federacije izdajemo međunarodne sertifikate, što dovodi u mogućnost naše spasioce da se angažuju ne samo u Crnoj Gori, već i u zemljama okruženja. Veliki broj ide u Hrvatsku, tako da su očekivanja i ove godine da će se te stvari desiti, da su njima tamo bolji uslovi. Da li naši zakupci nisu u mogućnosti dati bolje uslove, ne bih ja o tome sada sudio", kazao je u Polisu Ivan Terzić.


Foto: Printscreen

Sertifikacija licenci se vrši po međunarodnim standardima, a spasioci mogu da izvrše provjeru ili u Crnoj Gori ili u zemlji gdje su našli zaposlenje.

"Spasioci koji dobiju licencu u Crnoj Gori mogu raditi u bilo kojoj zemlji u okruženju. Oni su dužni da svoju licencu ovjere, tačnije da izvrše svoju godišnju ovjeru. Takođe, tu godišnju ovjeru mogu da izvrše u našem centru za obuku spasilaca na vodi, a mogu i izvrše relicenciranje u svim zemljama Članicama međunarodne spsilačke federacije. To isto važi i za sve spasioce iz regiona, da mogu da dođu i rade u Crnoj Gori pod istim uslovima. Resertifikacija njihovih licenci koje su im izdate u nekoj drugoj državi, mi vršimo relicenciranje i mogu da rade na crnogorskom primorju", istakao je Terzić.

Pripreme za predstojeću sezonu su kako kaže Terzić vrlo opsežne, a prva provjera za ovjeru licenci biće krajem februara.

"Nas 26. februara očekuje prva provjera za ovjeru licenci na bazenu Dragan Trifunović u Budvi, sa kojima imamo korektnu saradnju već godinama. Za ovu godinu smo planirali 14 termina za ovjeru licence, kao i četiri kursa tj. obuke za spasioce na vodi koje ćemo realizovati tokom maja i juna. Takođe, nasim planom i programom predvidjeli smo i obuku naših instruktora tačnije našeg nastavnog kadra i planiramo obuku za procjenitelje rizika na kupalištima. Tako da što se tiče Centra za obuku spasilaca na vodi CK pune su ruke posla kada je u pitanju ta tematika", kazao je on.

Iz godine u godinu sve je veći broj spasilaca iz Budve koji su izuzetno dobri plivači, pa budvanska rivijera važi za jednu od najbezbjednijih plivačkih destinacija u regionu, kazao je Terzić.