21-05-2019

Test za Crnu Goru: Hiljade sportista i stotinu novinara na Igrama malih zemalja

Crna Gora će od 27. maja do 1. juna prvi put biti domaćin Igara malih zemalja Evrope. Taj događaj ima ne samo sportski, ekonomski, već i turistički značaj za našu zemlju.

Test za Crnu Goru: Hiljade sportista i stotinu novinara na Igrama malih zemalja | Radio Televizija Budva

U pet crnogorskih gradova, boraviće više hiljada sportista, članova stručnog osoblja, volontera, posjetilaca i predstavnika više od stotinu inostranih medija. U goste nam dolaze i predsjednici Međunarodnog i Evropskog Olimpijskog Komiteta, ali i brojne uticajne ličnosti iz zemalja učesnica, poput princa Alberta od Monaka, vojvode od Luksemburga, regenta iz San Marina..

Svega sedam dana dijeli nas od početka jednog od najmasovnijih međunarodnih sportskih događaja u Crnoj Gori koji će učesnicima i publici, širom svijeta, pokazati da li smo dorasli takvom izazovu.

“Gotovo da su to Olimpijske igre u malom, ali je bilo i vrijeme da se na kraju krajeva mi kao mlad Olimpijski komitet oprobamo u jednoj takvoj organizaciji“, kazao je za TVCG predsjednik COK-a Dušan Simonović.

Crna Gora ugostiće blizu 2.000 sportista i stručnog osoblja iz devet evropskih država. Takmičenje u 10 sportova i preko stotinu disciplina pratiće veliki broj predstavnika medija.

“Mislim da je do danas akreditovano 130 novinara i to je zaista nešto što samo za sebe govori”, istakao je Simonović.

Tokom igara, koje će otvoriti premijer Duško Marković, našu državu prvi put će posjetiti predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta.

“Biće princ Albert od Monaka, biće vojvoda od Luksemburga, biće predsjednik Vlade Luksemburga, biće regent San Marina“, kazao je Simonović.

Igre malih država velika su šanse za turističku promociju naše zemlje.

“Pored toga što smo zajednički sa COK-om uključeni u kreiranje jedne mobilne aplikacije, gdje će biti podaci, ne samo utakmice i ono što jeste sport, nego će biti, takođe, predstavljena ponuda naših hotela, restorana, izleta, atrakcija“, poručila je direktorica Nacionalne turističke organizacije Željka Radak Kukavičić.

Raduje činjenica što je Crna Gora organizatorima i učesnicima mogla ponuditi reprezentativan objekat kakav je Slovenska plaža, u kome će po najvišim međunarodnim i ekološkim standardima funkcionisati Olimpijsko selo.

“Ovo je prvi put da se uopšte Igre malih zemalja organizuju po zelenom principu“, saopštila je Aleksandra Kiković iz UNDP-a.

Sportska takmičenja održavaće se u Budvi, Podgorici, Cetinju, Tivtu i Baru. Glavni grad biće domaćin učesnicima igara koji će se na olimpijskom bazenu takmičiti u različitim plivačkim disciplinama. Atraktivne događaje sa tribina će moći da prati blizu 1.600 posjetilaca.

Tokom Igara malih država, od 27. maja do 1. juna, biće angažovano 400 volontera iz različitih zemalja svijeta, a očekuje se i maksimalan doprinos predstavnika brojnih institucija, organizacija i građana, kako bi ovaj veliki sportski, ali i turistički događaj, protekao u najboljem redu.


Izvor: reprezentacija.me