19-03-2020

Testira se pet ljekova za bolest koju izaziva koronavirus

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) trenutno testira pet ljekova za bolest koju izaziva koronavirus, COVID-19, saopštio je njen portparol, Tarik Jašarević.

Testira se pet ljekova za bolest koju izaziva koronavirus | Radio Televizija Budva

Foto: Getty Images

"Još u februaru smo okupili više od 400 vodećih svjetskih naučnika na polju istraživanja kako bi se utvrdilo ne samo ono što se ne zna oko virusa i kako se to može naučiti, već da se radi u isto vrijeme na donošenju nekih rješenja poput vakcina i ljekova", kazao je Jašarević za Radio Slobodna Evropa.

On je rekao da se počelo se raditi na vakcinama i da će to zahtijevati određeno vrijeme.

"Ono što smo mi u srijedu najavili jeste početak testiranja pet ljekova da bi se vidjelo da li je jedan od njih efikasan i koliko je bilo koji od njih efikasan. Radi se o ljekovima koji već postoje, sada se samo gleda da li bi oni bili efikasni za ovaj virus", objasnio je Jašarević.

On je dodao da će ta klinička testiranja biti urađena u više zemalja i da će pokušati da ih ubrzaju što je više moguće, kako bi došli do nekih rezultata i napredaka na tom polju.

Na pitanje koje lekcije se mogu naučiti iz primjera Kine, a koje iz Italije, Jašarević je odgovorio da je svaki kontakt različit i da se svaka zemlja suočava sa tim virusom u jednoj specifičnoj situaciji, u zavisnosti od svojih kapaciteta i koliki je broj oboljelih.

"Ono što je Kina uspjela uraditi jeste da mobiliše cjelokupno društvo da sredstva stavi na raspolaganje zdravstvenom sistemu, da je cijela mašinerija države stala u potporu zdravstvenom sistemu i da je jednostavno ta neka brza i snažna akcija dala rezultate", zaključio je Jašarević.

Od pojave korona virusa krajem decembra prošle godine u kineskom gradu Vuhanu, 159 zemalja i teritorija širom svijeta prijavile su slučajeve oboljelih od COVID-19, bolesti koju taj virus izaziva.

Širom svijeta ima više od 222 hiljada oboljelih. Sve zemlje Zapadnog Balkana takođe su zabilježile prve slučajeve, a vlade donijele odluke o mjerama u nastojanju da se zaustavi širenje zaraze korona virusa.

Globalna javnost iščekuje pronalazak lijeka za ovu bolest, a paralelno se pojavljuju i spekulacije o efikasnosti postojećih medikamenata.

Izvor: MINA News