25-01-2023

TO Budva: Tvrđava Mogren u narednim godinama novo mjesto za građane i turiste

U prethodnoj godini završeno je uređenje prostora unutar i u neposrednoj blizini tvrđave Mogren, a sprovedena su i arheološka istraživanja na tom lokalitetu. Kako je našem portalu saopšteno iz Turističke organizacije opštine Budva, u toku je faza konzervatorskog čišćenja tvrđave i izrada konzervatorskog projekta.


Tvrđava Mogren, Foto: Miloš Ćetković

Oni su kazali da nakon toga slijedi izrada projekta rekonstrukcije i adaptacije koji planiraju da sprovedu u djelo tokom ove godine.

“Budva će realizacijom ovog projekta u narednih nekoliko godina staviti u turističku funkciju tvrđavu i okolinu, dobiti novo mjesto od interesa za građane i turiste. Pored svoje kulturno-istorijske vrijednosti tvrđava Mogren predstavlja i jedan od najljepših vidikovaca na budvanskoj rivijeri, ali i poseban sadržaj koji će biti važan za obavljanje kulturnih aktivnosti. U zoni tvrđave Mogren je postavljeno sedam klupa u septembru prošle godine”, naveli su iz TO Budva.


Nove klupe kod tvrđave, Foto: portal RTV Budva/D.B.

Lokalna turistička organizacija ima plan na koji način tvrđavu valorizovati u turističkom smislu.

“Na teritoriji tvrđave Mogren planira se organizacija kulturno-istorijskih, obrazovnih i turističkih sadržaja, te prezentovanje istorijskog nasleđa i gastronomske ponude, a sve u skladu sa prostornim kapacitetima i vrijednostima tvrđave”, kazali su iz TO Budva.

Tvrđavu Mogren Austrougari su sagradili 1860. godine kao fortifikacioni objekat. Utvrđenje je dosta propalo, a u najboljem stanju je zaštitni zid sa sjeverne strane.

Tvrđava je teško oštećena u zemljotresu 1979. i nikada nije obnovljena, iako se prva zvanična inicijativa takve vrste pojavila prije desetak godina.

Za revalorizaciju ovog kulturnog dobra TO Budva izdvojila je iznos od 100 hiljada eura.


M.S.