26-03-2023

To Montenegro iznajmio hangar Montenegro Airlinesa u stečaju

To Montenegro iznajmio je hangar Montenegro Airlinesa (MA) u stečaju, potvrđeno je TVCG.


Foto: To Montenegro

Zakup počinje 1. aprila i trajaće godinu, a osim To Montenegra, hangar će određeni broj dana u mjesecu iznajmljivati i JAT tehnika. Dogovor o iznajmljivanju hangara i kancelarija na podgoričkom aerodromu postignut je sa stečajnim upravnikom MA Milanom Radulovićem, nešto više od dvije godine od osnivanja nove državne avio-kompanije.

Iznajmljivanje hangara i kancelarija olakšaće To Montenegru održavanje aviona.

Oni su do sada koristili kontejnere koje su ranije postavili na aerodromu u Golubovcima.

Menadžment državnog avio-prevoznika ranije je u više navrata pokušavao da se dogovori o iznajmljivanju hangara sa bivšim stečajnim upravnikom MA Sašom Zejakom. On je, neposredno po osnivanju To Montenegra, odbio njihovu ponudu da im za 10.000 eura mjesečno iznajmi hangar i alat za održavanje aviona. Umjesto toga, Zejak je tražio da potpišu ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, kroz koji bi stečajna uprava nudila To Montenegru usluge održavanja vazduhoplova, keteringa i drugih djelatnosti koje državna kompanija ne obavlja.

Bivši radnici MA tada su tvrdili da je cijena koju To Montenegro nudi za zakup hangara višestruko manja od vrijednosti zakupa, te da taj zakup ulazi u stečajnu masu iz koje oni treba da naplate svoja potraživanja.

U nedostataku prostora za održavanje aviona To Montenegro je tokom 2021. iznajmljivao hangar Vektre aviation, koji je plaćao 1.000 eura po danu.

Stečaj u MA uveden je u aprilu 2021. godine.

(RTCG)