06-11-2019

TOB predstavila turističku ponudu na 40. Svjetskoj berzi putovanja u Londonu

Turistička organizacija opštine Budva predstavila je turističku ponudu na 40. Svjetskoj berzi putovanja "WTM 2019" - World Travel Market, koja se održavala u Londonu od 04. do 06. novembra ove godine.

TOB predstavila turističku ponudu na 40. Svjetskoj berzi putovanja u Londonu | Radio Televizija Budva

Kako iz TOB-a navode u svom saopštenju, Svjetska turistička berza u Londonu je jedan od vodećih globalnih događaja za svjetsku turističku industriju, gdje svoju ponudu predstavljaju svi sektori turizmauključujući turističke organizacije, avio kompanije, hotele i hotelska preduzeća, turističke agencije i turoperatore, PR kuće itd. Ova najznačajnija svjetska turistička berza okuplja oko 5.000 izlagača iz preko 180 zemalja svijeta, preko 50.000 profesionalaca iz oblasti turizma i oko 3000 predstavnika medija.

"Na štandu Crne Gore, pored Nacionalne turističke organizacije, svoju ponudu predstavile su brojne primorske LTO i Podgorica, Montenegro Airlines, Aerodromi Crne Gore, JP Morsko dobro, kao i predstavnici turističke privrede Budve – HG "Budvanska rivijera", HG "Montenegro stars", Falkensteiner Hotel Montenegro, Beppler & Jacobson Montenegro, Hotel Eleven Petrovac, Adria D.M.C.", navode u saopštenju za naš portal."Prema informacijama koje smo dobili od Ministarstva održivog razvoja i turizma, prvog dana turističke berze, minister Pavle Radulović, sastao se sa izvršnim direktorom turoperatora i aviokompanije Jet2.com i Jet2holidays, Stivom Hepijem (Steve Heapy). Na sastanku su razmatrane mogućnosti za saradnju, s obzirom na to da ovaj turoperator koji već u svojim katalozima ima Crnu Goru i tokom prethodne dvije godine je goste dovodio preko aerodroma u Dubrovniku, planira za sezonu 2020. godine, uvođenje četiri leta nedjeljno ka Tivtu, od čega dva iz Londona i dva iz Mančestera, u periodu od maja do oktobra. Jet2.com je redovna avio-kompanija, treća po veličini na ovom tržištu, dok je Jet2.holidays drugi po veličini turoperator u Velikoj Britaniji." dodaju u saopštenju iz Uprave TOB-a.


Tokom sajma u Londonu, Nacionalna turistička organizacija Crne Gore i najveći britanski turoperator TUI UK potpisali su ugovor o saradnji na planu zajedničke marketinške kampanje na tržištima Velike Britanije, Njemačke, Austrije i Poljske, s fokusom na britansko tržište.

Crna Gora je povezana sa tržištem Velike Britanije letovima nacionalnog avioprevoznika Montenegro Airlines-a na relaciji London - Tivat tokom turističke sezone, letovima niskobudžetnih kompanija Ryanair na relaciji London - Podgorica tokom cijele godine i Easy Jet-a iz Londona i Mančestera ka Tivtu u periodu od aprila do oktobra. Takođe, u periodu od maja do oktobra TUI UK realizuje letove iz Londona i Mančestra ka Podgorici, odnosno od jula do oktobra iz Birmingema.

Preko 50 britanskih turoperatora u svojoj ponudi ima Crnu Goru, među kojima se, kao značajniji, izdvajaju TUI UK, Jet 2 Holidays, Balkan Holidays, Saga, Exodus, Kuoni i drugi.

Tržište Velike Britanije spada u red tržišta prvog prioriteta za Crnu Goru i po broju turista koju su posjetili našu zemlju je među najzastupljenijim kada su u pitanju evropske zemlje. Bilježi se pozitivan trend interesovanja i u 2018. godini, kada je u Crnoj Gori boravilo preko 62 hiljada turista iz Velike Britanije, koji su ostvarili preko 324 hiljada noċenja, čime se nastavio konstantan rast dolazaka (+47%) i noćenja (+53%) sa ovog tržišta, a samo u Budvi je ostvareno preko 100 hiljada, što čini trećinu od ukupnog broja ostvarenih noćenja.

Predstavnici Turističke organizacija opštine Budva prisustvovali su AdventureConnect događaju, koji je održan 05. novembra u okviru sajma, u organizaciji Udruženja za avanturistička putovanja - Adventure Travel Trade Association, ATTA.


ATTA je globalna organizacija koja broji više od 1300 članova iz preko 100 zemalja, i drugu godinu za redom organizuje AdventureConnect događaj u okviru londonskog sajma turizma, sa ciljem uspostavljanja kontakta između turističkih radnika, razmjene iskustava i mišljenja, ali i promocije Adventure Travel Trend magazina, koji promoviše atraktivne lokacije za putovanja.

Ove godine, svoje mjesto među atraktivnim destinacijama koje promoviše ova asocijacija, našla je i Budva.

Budva kao turistička destinacija će, pored advertajzinga u Adventure Travel Trend magazinu, zauzeti reklamnu poziciju i u decembarskom izdanju čuvenog magazina National Geographic Traveller, kao zanimljiva destinacija za 2020. godinu."Budvanska rivijera, iz godine u godinu, bilježi konstantan porast gostiju sa britanskog tržišta, gdje je za period od devet mjeseci ostvareno 16 918 dolazaka i 93 000 noćenja, što u odnosu na isti period prošle godine predstavlja porast od devet odsto u dolascima i pet odsto u noćenjima. Evidentno je povećanje broja turista iz Velike Britanije iz godine u godinu, a shodno boljoj avio povezanosti i većem broju turoperatora očekuje se nastavak pozitivnog trenda i u 2020.godini.", zaključuje se u saopštenju Turističke organizacije Budva.