28-03-2023

Tokom ljetnje sezone 2022. Uprava za inspekcijske poslove naplatila skoro 2,3 miliona eura od prekršajnih naloga

Sanitarna inspekcija vrši kontrolu svih objekata pod sanitarnim nadzorom, objekata u kojima se vrši proizvodnja i promet ljekova, medicinskih sredstava i kozmetičkih preparata, zdravstvena djelatnost i turističko ugostiteljska djelatnost, zatim promet predmeta opšte upotrebe, djelatnost javnog snadbijevanja stanovništva vodom za piće, socijalne zaštite, vaspitno obrazovne djelatnosti, a takođe se vrši i kontola svih javnih i privatnih zdravstvenih ustanova.

Tokom ljetnje sezone 2022. Uprava za inspekcijske poslove naplatila skoro 2,3 miliona eura od prekršajnih naloga | Radio Televizija Budva

Foto: PrintScreen

Najčešći prekršaji i nepravilnosti prema riječima sanitarne inspektorke Jelene Nikčević su uglavnom neoobezjeđivanje obaveznih zdravstvenih pregleda za određene kategorije svojih zaposlenih shodno zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti od strane pravnih lica i preduzetnika.

"Za ovaj prekršaj propisana je shodno zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti novčana kazna u visini od 500 do 100 eura za prvno lice, zatim za odgovorno lice u pravnom licu od 200 do 2.000 eura i za prduzenike takođe 200 eura", kazala je Nikčević u Jutrom iz Budve.

Takođe među nepravilnosti i prekršajima riječ je i o neispunjenosti sanitarno higijenskih uslova, nesprovođenje DDD mjera, odnsono preventivne dezinfekcije, deratizacije i dezinskecije, zatim neobezbjeđivanje dokaza od strane pravnih lica o bezbjednoj vodi, a za ove prekršaje i nepravilnosti propisana je novčana kazna u rasponu od 1500 do 20.000 eura za pravno lice i 250 do 2.000 za odgovorno lice u pravnom licu.

"Takođe kada je riječ o kozmetičkim prozvodima nerijedak je slučaj da budu neipravni odnosno sa isteklim rokom trajanja proizvodi ili da su proizvodi na tržištu bez potpune deklaracije pa i bez deklaracije uopšte, a za ove nepravilnosti propisane su kazne od 500 do 25.000 eura za pravno lice i od 200 do 2.000 eura za odgovorno lice u pravnom licu. Takođe nailazimo i na kršenje zabrane pušenja u radnom i zatvorenom prostoru, neisticanje oznaka za zabranu pušenja u prostorijama u kojima je ono i zabranjeno", ističe Nikčević.

Kada je riječ o hotelima i kontroli sanitarne inspekcije to se takođe odnosi na ispunjenost sanitarno higijenskih uslova, zatim zdravstveno stanje zaposlenih koji pdoliježu obaveznom zdravstvenom pregledu, kozmetički prozvodi koji se koriste u hotelima, a bazeni moraju da ispunajvaju uslove propisanje pravilnikom o sanitarno tehničkim i higijenskim uslovima za zdravstvenu ispravnost vode za rekreativne potrebe.

"Ono što je bitno jeste da imaoci bazena moraju aa obezbijede preko ovlaštene institucije analize hemijsko fizičke i mirkobiološku analizu vode, a naravno u slučaju da analize pokažu neispravnost vode sanitarni inspektor donosi privremeno rješenje o zabrani korištenja bazena dok se ne izvrše korektivne mjere i ponovne analize potvrde da je voda bezbjedna za ljudsku upotrebu", napomenula je ona.

U toku ljetnje sezone 2022. godine inspekcija i Uprava za isnpekcijske poslove su izvršile 9.578 pregleda a tom prilikom utvrđneo je 5.228 nepravilnosti i izdato je 5.985 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 2.293.440 eura, dok je podnijeto 79 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka nadležnim sudovima.

"Što se tiče sanitarne inspekcije u toku ljetnje sezone 2022. godine izvršeno je 2.540 nadzora, konstatovano je 1700 neprvailnosti, izdato je 1544 prekršajna naloga u ukupnom iznosu od 595,500 eura. Radi se o velikom broju prekršaja, ali ono što habri jeste što je početkom godine zapaženo i konstatovano analizom jeste smanjen trend nepravilnosti", ističe Nikčević.

Ona je kazala i to da su najčešće nepravilnosti konstatovane baš na primorju i to upravo u toku ljetnje turističke sezone, što je i za očekivati s obzirom na povećan broj i privrenih subjekata ali i zaposlenih.

Sanitarni inspektori su obišli i Domove zdravlja gdje je izvršena kontrola u cilju kontrole imunizacije.

"Ono što hrabri jeste povećan broj vakcinisane djece ali još uvijek smo daleko od postizanja kolektivnog imuniteta za ovaj period februar i prva polovina marta sanitarni isnpektori su podnijeli 110 zahtjeva za pokretanje prekršajnoig postupka i izdali 40 prekršajnih naloga. Sanitarna isnpeckija će i u narednom periodu pratiti stanje i vršiti kontrolu imnuizacije ono što apelujemo jeste da svi građani i roditelji vakcinišu svoju djecu, ispune svoju građansku obavezu i zaštite svoju djecu ali i svu djecu koja su ugroženog zdravstvenog stanja i nijesu u mogućnosti da prime vakcinu", zaključila je Nikčević.

D.P.