29-04-2023

Tortilja omlet

Ovaj recept uzdiže klasični omlet na potpuno novi nivo!


Ilustracija, Foto: Shutterstock

Lako se sprema, a možete ga ponijeti i na posao i tako izbjeći bespotrebno natrpavanje praznim kalorijama i starim, tvrdim pecivima iz pekara.

Sastojci:

- 2 parčeta slanine bez masnih djelova

- 2 veća jaja

- 1/4 kašičice soli

- svježe mljeveni biber

- 60 g nasjeckanih šampinjona

- 1 češanj bijelog luka, gnječen ili nasjeckan

- 1 šaka nasjeckanog mladog spanaća

- 1 integralna tortilja (20-23 cm)

- svježa salsa ili ljuti umak po izboru (nije obavezno)


Priprema:


U neljepljivom tiganju, veličine otprilike vaše tortilje, ubacite slaninu. Pržite je pet minuta na srednje jakoj vatri dok ne dobije boju i postane hrskava pa je prebacite na tanjir obložen papirnim ubrusom. Kada se slanina ohladi, nasjeckajte je na komadiće.

U međuvremenu, u manjoj posudi umutite jaja sa solju i biberom te ostavite sa strane.

U tiganj, s masnoćom koja je ostala od prženja slanine, ubacite pečurke i pržite otprilike minut pa dodajte bijeli luk i pržite još tridesetak sekundi.

Ravnomjerno raširite bijeli luk i pečurke po tiganju pa dodajte jaja. Tiganj lagano okrećite kako biste dobili okrugao oblik omleta, otprilike veličine tortilje.

Dodajte u tiganj spanać i sjeckanu slaninu pa na vrh stavite tortilju i lagano je pritisnite rukama. Dio jaja koji se nije ispekao će vam poslužiti kao ljepilo. Ostavite desetak sekundi da se "uhvati".

Koristeći špatulu, zajedno s tortiljom, oprezno okrenite omlet na drugu stranu i pecite još otprilike jedan minut dok tortilja ne postane hrskava.

Prebacite jelo na tanjir i oprezno zarolajte tortilju. Zamotanu stranu okrenite prema dolje tako da vam se tortilja ne odmota i prerežite na pola.

Ako želite, poslužite sa svježom šalšom ili ljutim umakom.

Prijatno!


(Index.hr)