26-03-2021

Traže rješenja za postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda

Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) u Tivtu i Herceg Novom nijesu operativna, dok je ono u Budvi dijelom operativno, ali nije do kraja izgrađeno.

Traže rješenja za postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda | Radio Televizija Budva

Foto: MEK

To je saopšteno na radnom sastanku ministara finansija, ekonomskog razvoja i ekologije, Milojka Spajića, Jakova Milatovića i Ratka Mitrovića sa predsjednicima opština Kotor, Tivat i Herceg Novi, Vladimirom Jokićem, Željkom Komnenovićem i Stevanom Katićem, kao i sa predstavnikom Opštine Budva Slavkom Đukanovićem.

Na sastanku je, kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomskog razvoja, razgovarano o aktuelnoj finansijskoj situaciji u tim opštinama sa posebnim osvrtom na problematiku u vezi sa PPOV, preduzećem Vodacom i aranžmanom sa KfW bankom.

Navodi se da je utvrđeno postojanje nekoliko ključnih problema, a odnose sa na funkcionalnost samih postrojenja, finansiranje, loše upravljanje i nadzor nad samim projektima u vezi sa PPOV.

“Kako su predsjednici opština upoznali ministre, postrojenje u Tivtu, za Tivat i Kotor, nije operativno, kao ni PPOV u Herceg Novom, dok je u budvanskoj opštini PPOV dijelom operativno, ali nije do kraja izgrađeno, kako je predviđeno projektom”, kaže se u saopštenju.

Na sastanku su, kako se dodaje, razmatrana moguća rješenja navedenih problema, koja će biti predmet detaljne zajedničke analize u predstojećem periodu na lokalnom i državnom nivou.

“Tokom sastanka bilo je riječi o razvojnim projektima koji bi dodatno unaprijedili kvalitet života u ovim opštinama, kao i o pripremama za predstojeću turističku sezonu koja je od velikog značaja kako za ove opštine, tako i za cijelu državu”, kaže se u saopštenju.

Predstavnici Vlade saglasili su se da su radne posjete dobar model unapređenja dijaloga između lokalnih samouprava i Vlade.

“Pa će se sa ovom praksom nastaviti kako bi iznalaženje rješenja i poboljšanje ambijenta bilo što efikasnije”, zaključuje se u saopštenju.


Mina/D.B.