05-10-2022

Tri kandidata iz Budve na državnom takmičenju recitatora

VII Državna smotra recitatora Crne Gore, na kojoj će učestvovati tri učenika iz Budve, biće održana u sjutra, 6. oktobra u JU Centar za kulturu Berane.


Marko Kostić; Foto: JU Narodna biblioteka Budve

Na ovoj manifestaciji u Beranama, predstaviće se pobjednici opštinskih smotri recitatora iz svih crnogorskih gradova, učenici osnovnih i srednjih škola i govoriti najljepše stihove koje su odabrali. Takmičenje se odvija u tri uzrastom određene kategorije.


Lana Miković; Foto: JU Narodna biblioteka Budve

U Berane iz Budve idu pobjednici 44. Opštinskog takmičenja
održanog u maju i njihovi mentori. Iz našeg grada predstaviće se recitatori sve tri kategorije, a to su: u kategoriji od prvog do petog razreda Lana Miković, učenica drugog razreda Druge osnovne škole sa recitacijom „Ljubavna pesma“ Milovana Danojlića, pod mentorstvom učiteljice Svetlane Popović; zatim, u kategoriji od šestog do devetog razreda Darija Medigović, učenica sedmog
razreda OŠ Mirko Srzentić sa recitacijom „Običnim rečima rečeno“ autorke Biljane Stanojević, pod mentorstvom profesorice Mirjane Dajičić i u srednjoškolskoj kategoriji Marko Kostić, učenik trećeg razreda SMŠ Danilo Kiš sa recitacijom „Stražilovo“ autora Miloša Crnjanskog, a pod mentorstvom profesorice Milice Vuković.


Darija Medigović; Foto: JU Narodna biblioteka Budve

Ova manifestacija njeguje pjesništvo, zajedništvo, literaturu, kulturu govora i umjetničko kazivanje poezije i povezuje mlade talentovane ljude iz Crne Gore na najljepši mogući način.
Pokrovitelj ove manifestacije je Opština Berane, a projekat je sufinansiran i od Ministarstva kulture i medija.