08-05-2023

Trijumf sa posvetom: Budvanin Dušan Marković u Kotoru ostvario tri pobjede u amaterskim MMA borbama

Proteklog vikenda u Kotoru je, na Stadionu malih spotova na Benovu, održan borilački spektakl MFC Montenegro Fighting Championship, koji je okupio oko 200 takmičara iz dvadesetak zemalja regiona i Evrope. Pored profi borbi održano je i Internacionalno amatersko takmičenje na kojem je Budvanin Dušan Marković osvojio pobjede u tri meča, nastupajuči za austrijski klub “Basic Sportsclub”.


Foto: privatna arhiva

„Prezadovoljan sam sa Dušanovom borbom na ovom turniru. Imao je tri meča, tri završnice, dobio je jedan na polugu, drugi je riješio tehničkim nokautom, dok je poslednji meč doktor morao da prekine jer momku je slomio nos sa kikom u glavu, pa meč nije mogao da se nastavi. Dušan puni 18 godina u junu, trebao je da se bori u junior kategoriji do 84 kg, ali nije imao protivnike svog uzrasta, pa je radio sa odraslima. Dakle svi njegovi protivnici su bili osam do 12 godina stariji od njega, fizički razvijeniji i iskusniji“, kazao je u izjavi za naš portal Adin Buljubašić, Dušanov trener.



Dušan Marković sa trenerom Adinom Buljubašićem /Foto: Portal RTV Budva/J.M.

I pored zadobijene povrede oka mladi MMA borac i više je nego zadovoljan rezultatima koje je postigao na turniru u Kotoru.

„Bilo je teško ali smo se spremili dobro. Prvi meč mi je bio najteži jer me protivnik snažno potrefio u oko pa sam zadobio posjekotinu i morao sam da pazim u ostale dvije borbe da se to ne otvori još više. Inače sve ostalo je dobro prošlo i zadovoljni smo. Nažalost nije bilo takmičara u mojoj kategoriji, ali sam se i sa starijim borcima dobro snašao. Protivnici su mi bili Petar Klikovac iz Crne Gore, Petar Dimitrijevski iz Makedonije i Ismet Malagić iz Hrvatske“, sumirao je Dušan svoje utiske.

Pobjede i medalje sa ovog takmičenja posvetio je nedavno preminulom sugrađaninu Đuru Ivanoviću koji mu je od početka bio, kako kaže, velika podrška. Cijeli njegov tim je nakon borbi obukao majice sa Đurovim likom.


Foto: privatna arhiva

„Mi smo ovaj turnir odradili za njega i njegovu porodicu. To prvo mjesto i medalju želim njemu da posvetim jer je on bio najbolji prijatelj mog oca i uvijek je bio uz nas“, kazao je Dušan.

Iz publike su ga podržali brojni prijatelji iz Budve među kojima i proslavljeni bokser Nikola Sjekloća.

„Drago mi je što sam imao podršku publike i Budvana koji su došli da me bodre i to mi je puno značilo, hvala im. Želim da na amaterskoj sceni i dalje ređam pobjede, volio bih takođe da osvojim amatersko evropsko ili svjetsko prvenstvo“, otkriva nam Dušan svoje planove.

Potencijal ovog mladog borca je nevjerovatan, a predstavlja jedan dobar spoj talenta i rada ističe njegov trener.


Foto: privatna arhiva

„Teško je naći takvog momka, jer većina talentovanih su lijeni i misle da znaju sve, a ima i onih što nisu talentovani i moraju mnogo više da se trude da bi postigli uspjeh. Dušan sve te osobine ima i to je nabolja kombinacija, ako nastavimo ovim putem kojim smo krenuli njemu nema kraja. On može da završi u kojoj god hoće organizaciji svjetskoj i da tu napravi veoma jake stvari i tako će to i da bude. Malo je klubova i timova što forsiraju takmičenja kao naš klub. Marko Kisić i ja baš smo posvećeni da što više iskustva na amaterskom nivou naši borci postignu pošto im to sve pomaže kasnije u profesionalnom bavljenju ovim sportom. Dušan posle ovog turnira ima 9:1 skor. Devet pobjeda i jedan poraz koji je imao jer je sam sebe zeznuo sa jednim kikom i pogodio u lošoj distanci, pa je sam sebi povrijedio nogu i nije mogao da nastavi. On je samo do sad izgubio protiv sebe, jer ga još uvijek niko nije pobjedio u 10 mečeva. Što se tiče amaterskih borbi, kao što sam rekao Dušanu je sedamnaest godina, ne žurimo nigdje hoćemo da postignemo što više iskustva na amaterskim mečevima i turnirima. Plan je da se nakon dvije godine polako prebacujmo na profi mečeve, ali to ćemo još da vidimo“, zaključuje Buljubašić najavljujući da je sledeći Dušanov meč planiran za 10. jun u Beču.

Dušana i njegov tim su na takmičenju u Kotoru finansijski podržali Turistička organizacija Budve, Mediteran reklame, Restoran klub Perla i diskont pića Podrumar.

J.M.