08-03-2023

Tripković Marković: Crna Gora postaje cjelogodišnja turistička destinacija za tržište Njemačke

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTO CG) učestvuje na Međunarodnoj turističkoj berzi ITB, koja se održava u periodu od 7. do 9. marta tekuće godine u Berlinu.


Foto: NTO CG

Kako su kazali iz NTO CG, riječ je o jednoj od dvije najznačajnije turističke manifestacije u svijetu, koja je ove godine isključivo organizovana u B2B segmentu.

To je, navode oni, bila prilika da crnogorska turistička privreda održi sastanke, kao i da se subjekti iz djelokruga turizma Crne Gore susretnu sa brojnim međunarodnim partnerima.

Direktorica NTO CG dr Ana Tripković Marković poručuje da je interesovanje ogromno, te da Crna Gora postaje cjelogodišnja turistička destinacija za tržište Njemačke.

„Kada je u pitanju tržište Njemačke prošle godine imali smo oko 152.000 dolazaka u kolektivnom i individualnom smještaju, što je skoro dvostruko veći rast u odnosu na 2021. godinu. To su podaci koji ohrabruju, ali ima još velikog prostora za rast na pomenutom tržištu. Posebno nas ohrabruju podaci iz januara ove godine koji nam govore da je bilo oko tri puta više dolazaka u odnosu na prethodnu godinu i 37 odsto više u odnosu na 2019. godinu. Znači da Crna Gora postaje cjelogodišnja turistička destinacija za tržište Njemačke, što nam je naravno i cilj“, istakla je Tripković Marković.

Državni sekretar u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma, Armend Milla ističe da je ovaj sajam značajan i zbog prisutnih brojnih turoperatora i agencija sa ostalih tržišta.

„Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma želi da u saradnji sa drugim institucijama iz djelokruga turizma doprinese tome da Crna Gora bude vidljiva 365 dana u godini. To je proces koji traje i koji zahtijeva brojne aktivnosti. Izuzetno cijenimo naše partnerstvo sa njemačkim tržištem, pogotovo sa turističkim poslenicima iz Njemačke“, kazao je Milla.

Dragan Popović ispred nacionalne aviokompanije Air Montenegro, koja je strateški partner NTO CG, poručuje da je veliko zadovoljstvo predstaviti ponudu na sajmu u Berlinu.

„Imaćemo sastanke sa partnerima iz Njemačke vezano za linije ka Frankfurtu koje obavljamo u redovnom saobraćaju i ka drugim destinacijama u Evropi. A narednih dana nas očekuju sastanci i sa partnerima iz Švajcarske, Slovenije, Češke, Bugarske i ostalih zemalja“, kazao je Popović.


Foto: NTO CG

Strateški partner NTO CG – turistička agencija Gold Travel nosi pozitivne utiske sa sajma, te poručuju da vlada veliko interesovanje za Crnu Goru.

„Raduje nas činjenica da se turisti iz Njemačke interesuju i za zimsku sezonu, što su svakako benefiti ne samo za sjeverni, nego i južni i centralni dio. Prije svega mislim na Podgoricu, gdje bi se kompletna privreda uključila u promociju i razvoj zimskog turizma“, poručio je Edin Hajdarpašić ispred agencije Gold travel.

Turistička agencija Luminalis je takođe zadovoljna učešćem na sajmu i ističu da je veliko interesovanje za Crnu Goru kao turističku destinaciju. Direktorica ove agencije, Nataša Smiljanić, je istakla da tokom sajma imaju preko 30 zakazanih sastanaka te da ih raduje što je destinacija već poznata.

Vd direktorice LTO Bara mr Nikoleta Nikčević, ističe da je za Bar izuzetno značajno tržište njemačkog govornog područja.

„Turiste sa ovog područja najviše interesuje aktivni odmor, dok Bar obiluje upravo tom ponudom. Ono što Bar odvaja od drugih gradova jeste da imamo Jadransko more i Skadarsko jezero, gdje i gravitira najviše Njemaca“, kazala je Nikčević.

Dalibor Vuković ispred LTO Herceg Novog poručuje da su krenuli da realizuju veliki broj sastanaka.

„Ono što je bitno kod ovakvih berzi jeste da se ovdje sastaju sva tržišta. Tako da, pored naših interesa na njemačkom tržištu u situaciji smo da zadovoljimo i neke druge interese. Zajedno sa LTO Kotora i Tivta smo dogovorili sastanke sa brojnim agencijama, turoperatorima, novinarima i influenserima, te se nadam da ćemo uspjeti organizovati posjete Crnoj Gori“, kazao je Vuković.

Dan uoči sajma 6. marta, NTO CG predstavila je crnogorsku turističku ponudu na događaju za medije „IMM“ (International Media Marketplace). Tom prillikom, predstavnici NTOCG održali su sastanke sa preko 20 renomiranih medija iz Njemačke, Austrije i Švajcarske na kojima su razmatrane mogućnosti saradnje na promociji turističke ponude Crne Gore.

„Zaista smo oduševljeni i počastvovani što je Crna Gora gost na ovakvom događaju. Na štandu Crne Gore sam vidio neke od najuticajnijih medija što može samo potvrditi da postoji velika zainteresovanost iz zemalja njemačkog govornog područja“, naglasio je organizator IMM-a, Axel Kaus.

ITB je najposjećenija turistička berza koja okuplja predstavnike institucija, organizacija i privrede iz preko 180 zemalja. U posljednjoj godini održavanja 2019. godini, turističku ponudu je predstavilo 10.000 izlagača, a sajam je zabilježio 110.000 posjeta od čega 60.000 predstavnika privrede.

Pored NTO CG, turističku ponudu su predstavili i strateški partneri NTO CG – nacionalna aviokompanija Air Montenegro, HG Budvanska rivijera i turistička agencija Gold travel, lokalne turističke organizacije Kotora, Ulcinja, Tivta, Bara, Podgorice i Herceg Novog, hoteli Voco Podgorica, Vivid Blue Serenity Resort, Karisma, HG Montenegro Stars, FKK Ada Bojana, Mediteran, Maestral Resort&Casino, kao i turističke agencije Montenegro Tourist Service, Gulliver i Luminalis.