22-05-2020

Tročlana posada sinoć evakuisana kod Svetog Stefana

Tročlana posada motornog čamca sinoć je prihvaćena i evakuisana kod Svetog Stefana, zahvaljujući brzoj intervenciji spasilačkog tima Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama. Akcija je izvedena u veoma nepovoljnim vremenskim uslovima sa udarima sjevernog vjetra i do 35 čvorova, i talasima visine do tri metra.


Foto: UPSUL

“U 22:41 dežurni operateri na Pomorsko operaivnom centru UPSUL primili su informaciju od kolega iz Sektora granične policije Budva da je potrebna hitna asistencija čamcu tipa ”Guc” dužine osam metara, u kojem su bili jedna odrasla muška osoba sa dvoje maloljetne djece uzrasta od šest i sedam godina. Čamac je bio vezan na bove sa tegovima, koje su uslijed veoma jakog sjevernog vjetra popuštale, te je prijetila opasnost da se nasuče o zidine starog grada ostrva Sveti Stefan”, saopštili su portalu Feral.bar iz UPSUL.

Prema istim navodima, na lice mjesta je iz Luke Bar odmah upućen spasilački čamac SAR-1, sa posadom Koković, Zaganjor i jednim pomorskim graničnim policajcem. Po veoma nepovoljnim vremenskim prilikama, sa udarima sjevernog vjetra i do 35 čvorova, a talasima visine do tri metra, spasioci su uspjeli da do čamca stignu za 40 minuta.

“Uz preventivnu asistenciju, uspjeli su da doprate bezbjedno čamac do marine Dukley Budva, gdje ga je preuzela dežurna služba, i time je ova akcija uspješno završena. Sve vrijeme akcije traganja i spašavanja, dežurni operateri Perunović i Čejović su preko radarskog sistema VTS službe navodili čamac SAR-1 i komunicirali sa posadom čamca u nevolji, kojima su davali savjete i podršku. Nakon obavljene akcije, SAR-1 se poslije ponoći uputio ka luci Bar, gdje ga je na povratku opet sačekalo jako nevrijeme”, dodali su iz UPSUL.

Ovo je prva ozbiljnija akcija koju je ove godine sprovela Služba traganja i spašavanja koja radi u sklopu Sektora sigurnosti plovidbe UPSUL.

Iz Uprave su istakli da je akcijom dokazana dobra pripremljenost posade i kvalitetno urađen servis plovila “i oni spremno dočekuju predstojeću nautičku i turističku sezonu, sa nadom da bude što manje ovakvih situacija”.

Izvor: feral.bar