24-01-2023

Troškovi života u Crnoj Gori tri puta jeftiniji nego u Švajcarskoj

Ljudi se sele u inostranstvo iz više razloga – da započnu novi posao, da budu bliže porodici ili jednostavno da istraže novu zemlju. Ali kako troškovi života rastu, traženje jeftinijeg načina života postaje razlog broj jedan za selidbu. Tako se i Crna Gora našla na listi zemalja koje su najjeftinije za život.


Foto: Arhiva, Budva

Kako prenosi euronews, Crna Gora se osim prirodnih ljepota može pohvaliti i izutezno niskim cijenama hrane, pića, goriva, iznajmljivanja stanja i smještaja. Numbeo daje Crnoj Gori ocjenu 38,9. Poređenja radi, Švajcarska - najskuplja evropska destinacija - ima indeks od 114,2.

Na ovoj listi, Crna Gora zauzima 85. mjesto, dok je za život najjeftiniji Pakistan sa indeksom 18.

Ovi indeksi predstavljaju procenat cijene destinacije u poređenju sa Njujorkom, osnovnom linijom pretraživača. Tako su cijene u Crnoj Gori 38,9 odsto od cijena u Njujorku, dok su cijene u Švajcarskoj 14,2 odsto više nego u Velikoj jabuci.

Kako se navodi na sajtu, digitalni nomadi mogu da podnesu zahtjev za dvogodišnju vizu za Crnu Goru, sa mogućnošću produženja za dvije godine.

Na sajtu su nevedene cijene u Podgorici, i navodi se da je u prosjeku cijena obroka nešto preko šest eura, pivo dva eura, dok je cijena iznajmljivanja stana u centru grada oko 372 mjesečno.