08-03-2018

Turistička ponuda Crne Gore predstavljena u Berlinu

Na sajmu ITB u Berlinu Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, u saradnji sa resornim ministarstvom i partnerima, predstavlja turističku ponudu Crne Gore.

Turistička ponuda Crne Gore predstavljena u Berlinu | Radio Televizija Budva

Crnogorsku delegaciju predvodi Damir Davidović, državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma. Državni sekretar Davidović i direktorica NTOCG, Željka Radak Kukavičić sa saradnicima, održali su niz sastanaka sa predstavnicima turističke privrede zemalja njemačkog govornog područja, ali i drugih tržišta imajući u vidu da je ITB najposjećeniji turistička berza koja okuplja predstavnike institucija, organizacija i privrede iz preko 180 zemalja.

Sajam se održava od 7. do 11. marta, a dan uoči sajma Nacionalna turistička organizacija Crne Gore je, po prvi put, učestvovala na događaju TravMedia - International Media Marketplace (IMM) koji je okupio predstavnike turističkih organizacija, privrede i medija. Predstavnik NTOCG imao je više od 25 sastanaka sa predstavnicima renomiranih medija iz Njemačke, Austrije i Švajcarske, između ostalih i sa predstavnicima štampanih medija Berliner Morgenpost, Hamburger Abendblatt i Merian, kao i radio stanica rbb i SWR.

Ove godine na crnogorskom štandu promovišu se i nove “zelene ponude” koje su rezultat projekta “Towards low Carbon Tourism” koji realizuje UNDP, u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma i Nacionalnom turističkom organizacijom Crne Gore. U pitanju su smještajni objekti koji su nosioci EU Eco label i Travel Life oznaka kvaliteta.

Njemačko tržište je jedno od najvećih emitivnih tržišta sa preko 60 miliona turista godišnje. Prema podacima turističkih agencija, interesovanje njemačkih turista za Crnu Goru i dalje raste.

Za tržište Njemačke Montenegro Airlines, pored već postojećih linija za Frankfurt i Dizeldorf, uvodi nove linije iz Tivta za Lajpcig i Minhen. Niskobudžetna avio kompanija Wizz Air leti za Memingen, a Ryan Air za Berlin, preko cijele godine dva puta nedeljno.

Na štandu Nacionalne turističke organiazacije Crne Gore turističku ponudu predstavljaju lokalne turističke organizacije Bara, Budve, Herceg Novog, Kotora, Podgorice, Tivta i Ulcinja, hotelske kompanije HG „Budvanska Rivijera“, HG „Montenegro Stars“, „Beppler & Jacobson Montenegro“, „CentreVille Hotel & Experiences“, „Regent Porto Montenegro“, „The Chedi Luštica Bay Montenegro”, “Karisma Hotels & Resorts“, “Lazure Hotel & Marina”, turističke agencije „Adria DMC“, „Explorer DMC“, „Talas Montenegro DMC“, “Globtour Montenegro”, nacionalni avioprevoznik „Montenegro Airlines“ i „Lipska pećina“.

ITB sajam turizma najveća je turistička berza u Evropi.