23-05-2016

Turistički promet skoro učetvorostručen

U Crnoj Gori je u prethodnih deset godina turistički promet skoro učetvorostručen, a otvorena su i nova tržišta i radna mjesta, saopštio je ministar održivog razvoja i turizma, Branimir Gvozdenović.

Turistički promet skoro učetvorostručen | Radio Televizija Budva

On je povodom deset godina nezavisnosti Crne Gore rekao da jednu od ključnih stvari ekonomskog prosperiteta države predstavlja turizam, kao grana koja pokreće ekonomiju.

“Ovo je prilika i da kažemo da je za ovih deset godina skoro učetvorostručen turistički promet. Prije deceniju imali smo 220 miliona eura prometa, a sada imamo preko 800 miliona eura”, rekao je Gvozdenović za Info biro.

On je dodao da se za narednih deset godina očekuje da se dodatno udvostruči promet na preko 1,5 milijardi eura sa 56 hiljada novih radnih mjesta.

Gvozdenović je rekao da je prošla godina bila najbolja turistička sezona ikada u Crno Gori.

On je najavio da će ovogodišnja biti još bolja.

“Ozbiljan progres je napravljen zahvaljujući posebnoj energiji koju ovih deset godina Crna Gora ima. Crna Gora samostalno vodi svoju ekonomiju, na pravi način definiše viziju i na kvalitetan način definiše pravac agende svojih ekonomskih reformi”, ocijenio je Gvozdenović.

Prošlu godinu je, kako je dodao, pored jako dobrih turističkih rezultata obilježila i ozbiljna promocija Crne Gore.

“Na više desetina svjetskih časopisa na naslovnim stranicama našla se ne velika Crna Gora. Ovo je prilika da najavimo mnogo projekta koji će se realizovati u narednom periodu. Ovu godinu obilježiće nekoliko novih hotela sa pet zvjezdica i nekoliko poznatih brendova koji su vezani za restorane i nove usluge”, zaključio je Gvozdenović.