21-03-2022

Turska otvorila najduži most između Evrope i Azije

Predsjednik Turske, Recep Tayyip Erdogan, svečano je otvorio most Čanakkale 1915, nad moreuzom Dardaneli, koji u dužini od 4,6 kilometara spaja Evropu i Aziju.

Turska otvorila najduži most između Evrope i Azije | Radio Televizija Budva

Foto: PrtSc/Sergen Sezgin

To je jedan od najdužih takvih mostova u svijetu i najduži most između Evrope i Azije, a otvoren je na 107. godišnjicu pomorske bitke u Čanakaleu, prenosi agencija Anadolija.

Erdogan je poručio da će Turska ostvariti veliku ekonomsku korist od mosta koji je poznat i kao “ogrlica tjesnaca Čanakale”.

"Turska je iza sebe ostavila Japan i postala zemlja koja ima most s najdužim srednjim rasponom u svijetu. Znate li kolika će biti ušteda naše zemlje godišnje u pogledu vremena, potrošnje goriva i smanjenja emisije ugljen-dioksida ovom investicijom, 415 miliona EUR", rekao je Erdogan.

Prema njegovim riječima, ovaj projekat će donijeti turskoj ekonomiji 5,3 milijarde EUR, 118 hiljada novih radnih mjesta i 2,4 milijarde EUR nacionalnom dohotku.

Most će skratiti vrijeme putovanja između Azije i Evrope na samo šest minuta.

Izgradnja je počela u martu 2018. godine i projekat je koštao 3,1 milijardu EUR, što je 100 miliona EUR više od plana, a posljedica je pandemije i rasta cijena materijala.