24-10-2022

Turska postaje veliko gasno čvorište

Turska se pretvara u veliko gasno čvorište na koje se strane zemlje oslanjaju zahvaljujući svojoj uravnoteženoj politici u vezi sa ukrajinskim sukobom, saopštio je predsjednik Recep Erdogan.

Turska postaje veliko gasno čvorište | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

"Uravnotežena politika Turske prema ukrajinskom sukobu je pozdravljena širom svijeta. Da smo slušali kritičare, morali bi da razmišljamo kako da preživimo predstojeću zimu baš kao Evropljani. Međutim, Ankara je izabrala drugačiji put, a mi nemamo problema sa gasom", rekao je Erdogan.

On je naveo da strane zemlje polažu nade u Tursku jer ona postaje veliko gasno čvorište, prenose Nezavisne novine.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je prošle sedmice da bi Moskva mogla da preusmjeri tranzit gasa iz oštećenih gasovoda Sjeverni tok u Tursku, a potom je o ovoj inicijativi razgovarao sa Erdoganom.

Dvojica lidera tada su poručila nadležnim institucijama da brzo razrade detalje.

Početak neprijateljstava u Ukrajini u februaru pogoršao je energetsku krizu koja se razvijala u Evropi tokom protekle godine.

Prekidi u logističkim i finansijskim operacijama zbog krize i zapadnih sankcija Rusiji potkopali su lance snabdijevanja i doveli do skoka cijena energenata širom svijeta, prisiljavajući mnoge evropske vlade da pribjegnu vanrednim mjerama.