29-06-2020

Tužilaštvo istražuje autogolove sa utakmice iz Pljevalja

Pljevaljsko Osnovno tužilaštvo provjerava navode iz prijave o sumnjama u nameštanje utakmice između fudbalskih klubova Pljevlja i Borac.


Foto: Ilustracija

Kako se navodi na portalu Dan-a, utakmica treće crnogorske fudbalske lige između kluba Pljevlja i bjelopoljskog Borca završena je rezultatom 0:4, pri čemu su igrači domaćeg tima dali čak dva autogola.

U prijavi je iznijeta sumnja da je ova utakmica namještena kako bi pojedinci ostvarili finansijski dobitak na klađenju,a u pljevaljskom tužilaštvu su potvrdili Dan-u da im je podnijeta krivična prijava, o kojoj će odlučivati u narednom periodu.

Prema nezvaničnim saznanjima, u prijavi se traži saslušanje svih aktera sporne utakmice – igrača pomenutih klubova i sudije Sanjina Hajdaragića iz Bijelog Polja, delegata Dragana Fatića, predsjednika Fudbalskog kluba Pljevlja Aleksandra Drobnjaka i trenera Pljevalja i Borca Milenka Čamdžića i Elsana Cindraka. Anonimni podnosilac prijave se pozvao na član 244 Krivičnog zakona Crne Gore, kojim je za krivično djelo pokušaja ili namještanja utakmice predviđena kazna do tri godine zatvora.

Sporna utakmica je odigrana 15. juna ove godine na gradskom stadionu u Pljevljima, a počela je u 15 časova i 30 minuta. Na utakmici su postignuta četiri gola, od kojih su dva sami sebi dali fudbaleri domaćeg kluba.

Prvo je jedan fudbaler Pljevalja zatresao sopstvenu mrežu, a potom su gostujući fudbalera dali još dva gola. Konačni rezultat ove utakmice postavio je u sedamdesetom minutu fudbaler Pljevalja koji je dao još jedan autogol. Prema navodima iz prijave, sudija Sanjin Hajdaragić je odsvirao kraj utakmice pet minuta ranije nego što je predviđeno, kako bi se zaustavilo dalje davanje golova.

Pojedini Pljevljaci koji su gledali ovu utakmicu tvrde da su fudbaleri bjelopoljskog tima u jednom periodu utakmice propuštali stopostotne prilike i izbjegavali da šutiraju na protivnički gol iz izglednih pozicija.

Crnogorskom tužilaštvu su ranije podnošene prijave zbog sumnje da su neke utakmice u prvoj crnogorskoj ligi namještene, ali do sudskog epiloga nije došlo. Da bi se ovakvi slučajevi procesuirali, potrebni su dokazi do kojih je, kako objašnjavaju upućeni, veoma teško doći,

Od 2013. godine podnijeto je više od deset krivičnih prijava zbog sumnji u namještanje fudbalskih utakmica, uglavnom anonimnih.

Posebno su bila interesantna tri predmeta formirana zbog utakmica odigranih na Cetinju, u Baru i Rožajama koji su takođe okončani bez sudskog epiloga. Na osnovu izvještaja koji je Osnovno državno tužilaštvo na Cetinju dostavilo Vrhovnom državnom tužilaštvu, formiran je jedan predmet po osnovu dopisa Uprave policije – Sektora kriminalističke policije – Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije iz 2013. godine. U tom predmetu je sproveden izviđajni postupak i donijeta odluka da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo kojeg lica za krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, prenosi portal Dan.
Izvor: Dan