14-06-2018

Tužilaštvo privodi kraju istragu protiv Marovića zbog nezakonite izgradnje petrovačkog šetališta

Specijalno državno tužilaštvo privodi kraju istragu protiv članova kriminalne grupe bivšeg potpredsjednika DPS-a Svetozara Marovića u slučaju gradnje šetališta u Petrovcu. "Dan" je došao do nezvaničnih, ali pouzdanih podataka, da je grupa vještaka utvrdila da se šteta u ovim poslovima Opštini Budva i državi mjeri u iznosu od više od četiri miliona eura.

Tužilaštvo privodi kraju istragu protiv Marovića zbog nezakonite izgradnje petrovačkog šetališta | Radio Televizija Budva

Tužilaštvo vjeruje da su bivši čelnici Opštine Budva vrijednost radova prikazali lažno, kako bi kriminalna grupa u džep stavila najmanje četiri miliona eura.

Kako piše "Dan", sada treba da bude pripremljen dopunski nalaz, odnosno šta je nikšićko preduzeće "Udarnik“, vlasništvo biznismena Dragana Lučića, radilo na području Buljarice. Posebno je zanimljivo da u poslu izgradnje šetališta u Petrovcu nema dokumentacije o ugovaranju radova u Buljarici, iako je nekoliko aktera tog posla tvrdilo da je naknadno dogovoren posao u Buljarici, pa je zato konačna cifra veća.

Zvanično nema nikakvih podataka da su ti radovi ikada bili formalno ugovoreni od Opštine Budva.

Postupak u ovom predmetu vodi se i protiv bivših predsjednika opštine Budve Lazara Rađenovića i Rajka Kuljače, te Dragana Marovića, nekadašnjeg šefa Sekretarijata za investicije, ali i Milenka Medigovića, bivšeg potpredsjednika opštine, i biznismena Dragana Lučića.

Radovi na šetalištu u Petrovcu otpočeti su 2009. godine. Bilo je planirano oko 2,4 miliona eura za tu investiciju, međutim, potrošen je višestruko veći iznos.

Početkom prošle godine Državnom tužilaštvu je predat nalaz vještaka građevinske i ekonomske struke, vezano za projekat petrovačkog šetališta.

Zbog ovog slučaja saslušavan je Rađenović, za koga istražitelji sumnjaju da je navodno predvodio kriminalnu grupu u tom ilegalnom poslu.

U avgustu 2016. godine i u vezi sa izgradnjom šetališta saslušavan je Rajko Kuljača. Tužilaštvo je te godine od Opštine Budva zatražilo da im dostavi svu dokumentaciju o gradnji šetališta.

Krajem marta prošle godine predsjednik Opštine Budva Dragan Krapović je potvrdio da je SDT izuzelo dokumentaciju o brojnim poslovima u kojima je učestvovala Opština, među njima i o gradnji šetališta u Petrovcu.

Iz opozicionih redova ranije su tvrdili da se ovaj navodno kriminalni posao nije mogao realizovati bez saglasnosti Svetozara Marovića, koji se nalazi u Srbiji. Tender za šetalište u Petrovcu raspisan je 2008. godine, a radovi su ustupljeni nikšićkoj firmi "Udarnik".

U Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS) može se vidjeti da je vlasnik te kompanije Dragan Lučić. Radovi su započeti 2009. godine i više puta su obustvaljani. Izgradnja šetališta je trajala punih šest godina, završena je tek 2015. godine. Prema zvaničnim podacima Sekretarijata za investicije Opštine Budva, izgradnja šetališta bez popločavanja koštala je oko šest miliona eura.

Utvrditi odgovornost

Tužilaštvu je dugo trebalo da se aktivira povodom slučaja šetališta u Petrovcu. Opozicija je još 2010. i 2011. godine apelovala na tadašnjeg vrhovnog državnog tužioca Ranku Čarapić i nekadašnjeg specijalnog državnog tužioca Đurđinu Ivanović da hitno procesuiraju odgovorne. Tek kada su se u tužilaštvu dogodile personalne smjene, došlo je do aktiviranja i predmeta u vezi sa šetalištem u Petrovcu.