22-01-2022

U 2021. godini 21 napad na novinare

Nezavidan finansijski položaj, nesigurni radni odnosi, ugrožena bezbjednost, cenzura i autocenzura ostaju zabrinjavajući indikatori medijske scene u Crnoj Gori, saopšteno je iz Centra za građansko obrazovanje (CGO). Od 2004. do danas, nijedan slučaj nije dobio odgovarajući epilog, a ne prestajemo bilježiti nove slučajeve napada na novinare i novinarske ekipe - u 2021. godini 21 napad, što je značajno više nego tokom 2020. godine.



Foto: CGO

Iz CGO su upozorili na hronično loš status novinara i novinarki u Crnoj Gorioči 23. januara - Dana novinara Crne Gore.

“Uloga medija koji poštuju Kodeks novinara dobija na važnosti upravo u visokopolarizovanoj i toksičnoj društveno-političkoj atmosferi u kojoj živimo. Samo kroz informisanje javnosti zasnovano na profesionalnim standardima i preispitivanje kvaliteta odluka onih koji imaju moć, novinari mogu doprinijeti izgradnji društva u kojem će javni interes biti iznad ličnog i partijskog”, kazao je u saopoštenju koordinator za razvoj u CGO Damir Nikočević.

Istovremeno, CGO podsjeća na neregulisano medijsko tržište, rast broja neregistrovanih medija koji gaze sva etička načela, uz poplavu dezinformacija i lažnih vijesti, kao i širenje govora mržnje na društvenim mrežama, a posebno u komentarima na portalima što je izričito zabranjeno Zakonom o medijima.

“Crnogorska medijska scena se intenzivno mijenja i u dijelu vlasništva nad medijima o čemu se nedovoljno govori”, navodi Nikočević.

U analizi „Mediji u Crnoj Gori u očima građana i novinara“ koju je CGO objavio u junu 2021. godine, između ostalog, sprovedeno je 10 dubinskih, kvalitativnih intervjua sa novinarima, urednicima i vlasnicima medija.

“Većina intervjuisanih medijskih poslenika saglasna je sa tvrdnjom da su ranija vlast i državni organi ograničavali istraživačko novinarstvo, polovina intervjusanih smatra da vlasnici imaju potpun uticaj na uređivačku politiku medija u kojem su angažovani. U istoj analizi svi intervjuisani su saglasni da bi bezbjednost novinara morala biti jedan od ključnih prioriteta, naglasivši da nemaju dovoljno uslova da se bave istraživačkim novinarstvom u ovim okolnostima”, navodi se u saopštenju.

CGO kao pozitivnu činjenicu ističe jednoglasno usvojene izmjene Krivičnog zakonika u Skupštini Crne Gore, kojima je propisana jača krivičnopravna zaštita novinara, a što je rezultat borbe nevladinog sektora za bolji status novinara.

“CGO očekuje da sve tri grane vlasti posvećeno rade, u svojim domenima, na poboljšanju klime za rad novinara, ali i jačanju profesionalnih standarda. Takođe, ključno je zaštititi radni status novinara uz poboljšanje njihovih ekonomskih uslova”, naglašava Nikočević.

CGO, kako dodaje, nastavlja da doprinosi unaprjeđenju medijske scene u Crnoj Gori kroz inicijative koje imaju za cilj da zaštite novinare, ali i medijskih prostor od unutrašnjih i spoljnjih manipulacija, a sve u cilju dostizanja demokratskih standarda kako bi neki novi 23. januar bio dan za slavlje, a ne povod za pregled brojnih problema koji opterećuju novinare.