30-11-2023

U akciji Europola uhapšeno 566 osoba

U koordinisanim akcijama u kojima je učestvovalo 26 zemalja Evrope, uključujući i Crnu Goru između 13. i 18. novembra uhapšeno je 566 osoba osumnjih za trgovinu vatrenim oružjem, drogom, krijumčarenje migranata i trgovinu ljudima, saopšteno je iz Europola.

U akciji Europola uhapšeno 566 osoba | Radio Televizija Budva

(Foto: Europol)

Ukupno 26 zemalja širom Evrope, uz podršku Europola, Eurojusta, Fronteka, INTERPOL-a i niza međunarodnih struktura, učestvovalo je u ovim velikim koordinisanim operativnim aktivnostima.

"Dani zajedničke akcije EMPACT planirani su na osnovu pristupa vođenog obaveštajnim podacima, u kojem su policija, carina, imigracione agencije i agencije za graničnu kontrolu udružile snage", saopšteno je iz Interpola.

Španija je, kako navode, koordinirala operativne aktivnosti, dok je Europol koordinirao razmjenu operativnih informacija između uključenih strana.

Dani zajedničke akcije EMPACT uključivali su pojačane provjere na spoljnim granicama EU i specijalne operacije u uključenim zemljama.

"Policija, žandarmerija, graničari, carinski organi i nacionalne jedinice uključene u borbu protiv organizovanog kriminala širom Evrope sarađivali su u ovim EMPACT danima zajedničke akcije. Pristup vođen obavještajnim podacima i prekogranična operativna koordinacija uključivali su zajedničke napore više od 22.000 policajaca iz nadležnih organa koji učestvuju", saopšteno je iz Europola.

Operacija je koordinisana iz međunarodnog koordinacionog centra uspostavljenog u Skoplju, u Sjevernoj Makedoniji, gdje su bili prisutni zvaničnici koji su predstavljali ove organe kako bi olakšali međunarodnu saradnju i odgovorili na operativne potrebe na terenu.

"Razmjena informacija dovela je do otvaranja 121 novog predmeta protiv kriminalnih mreža. Europol je koordinirao razmjenu operativnih informacija tokom EMPACT dana zajedničke akcije i podržao operativnu koordinaciju. Europol je takođe rasporedio stručnjake na terenu da pruže analitičku podršku u realnom vremenu terenskim operativcima", pojašnjeno je iz Europola.

Holandija je, kako navode, rasporedila dva tima sa specijalnom opremom za skeniranje na granične prelaze u Grčkoj i Crnoj Gori.

"Fronteks je rasporedio stručnjake i opremu na spoljne granice", saopšteno je iz Europola.

Rezultati EMPACT JAD 2023:

- Uključeno 22 488 policajaca
- Pokrenute 163 istrage
- Provjereno 67.277 vozila
- Provereno 5.225 poštanskih paketa/paketa
- Pretraženo je 999 objekata
- Otkriveno 2.229 ilegalnih ulazaka
- 566 hapšenja (218 vezano za krijumčarenje migranata, 186 za trgovinu drogom, 69 za trgovinu vatrenim oružjem, 89 za druga krivična djela)
- Identifikovano 114 falsifikovanih dokumenata

Zaplijenjeno je:

310 komada oružja (84 automatska oružja, 65 pištolja, 59 pušaka, 22 bacača granata, 16 revolvera, 7 karabina, 6 sačmarica, dvije vazdušne puške i ostalo); 20.206 komada municije; skoro tona droge uključujući 626 kg kokaina, skoro 300 kg kanabisa, heroina i biljaka marihuane.