04-07-2022

U Bečićima radnici radili u nedjelju u zatvorenoj prodavnici

U okviru kampanje Budi odgovoran protekle sedmice je evidentirano 35 prijava, na osnovu kojih nijesu izrečene novčane kazne.

U Bečićima radnici radili u nedjelju u zatvorenoj prodavnici | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Najveći broj prijava odnosio se na neizdavanje fiskalnih računa. Građani su se žalili da fiskalne račune ne izdaju market Jančić i taksi Maestro u Herceg Novom, pekara Bošnjak i kafana Bosna u Ulcinju, gvožđara Dulović u Kolašinu, poljoprivredna apoteka Green Dale u Mojkovcu, pekare Domestiko u Baru, Marković u Beranama i Oreks u Danilovgradu, butik Jolo Kids u Nikšiću, Boljević auto plin i poslastičarnica Sonja u Podgorici, konoba Krstac na Cetinju i auto servis MS auto u Bijelom Polju.

Račune ne izdaju ni plaže Pržno, Žanjice i Arabela u Baru.

Evidentirane su i prijave da market Radović u Đenovićima radi nedjeljom i ne izdaje fiskalne račune, dok su u Idei u Bečićima radnici radili u nedjelju u zatvorenoj prodavnici. Radnicama Tobacco S pressa u Budvi, prema evidentiranoj prijavi, nijesu isplaćene duple dnevnice za rad za dane praznika, dok robna kuća Paradiso u Podgorici promoviše popust na gotovinsko plaćanje, ali ga ne obračunava ukoliko se plaća karticom.

Građani su se žalili da terapeuti hidroterapije i kineziterapije u Institutu „Simo Milošević“ rade bez ugovora, dok u apartmanima Heleta u Budvi i restoranu Most na Žabljaku radnici nijesu prijavljeni.

Evidentirane su i prijave da se u kući u Andrijevici, blizu stare fabrike Soko Štark, obavlja otkup pečurki, a u naselju Ivanovići u Bečićima izdaje objekat koji nema odobrenje za to.

Kada je riječ o kupalištima, plažni bar El presidente u Herceg Novom, prema prijavi, nema spasilaca i slobodnog prostora za kupanje, dok se računi ne izdaju. Na plaži Amante u Baru nije ostavljen prostor bez ležaljki.

Građani su se žalili na nehigijenu vozova Željeznica Crne Gore, nepropisno parkiranje, buku i sumnjive proizvode na mliječnom sektoru pijace Gintaš u Podgorici.

Kampanju Budi odgovoran su krajem decembra 2013. godine pokrenuli Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, sa ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbi protiv sive ekonomije.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti, poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.