12-08-2020

U Boki 65 odsto više nezaposlenih nego lani

U bokeljskim opštinama registrovano je 1,83 hiljade nezaposlenih, preko 65 odsto više nego u uporednom periodu prošle godine, pokazali su podaci hercegnovskog Biroa rada, u kojem se ažurira zbirna evidencija.

U Boki 65 odsto više nezaposlenih nego lani | Radio Televizija Budva

Najviše nezapsolenih je u Herceg Novom 791, Tivtu 567 i Kotoru 461. Procentualno, najveći rast broja nezaposlenih bilježi Kotor 74 odsto, Herceg Novi 66 odsto, a Tivat 55 odsto, prenosi Radio Jadran.

Iz hercegnovskog Biroa rada su objasnili da je broju nezaposlenih doprinijela pandemija koronavirusa.

„Značajno je povećanje broja novoprijavljenih u periodu od kad je proglašena pandemija do danas. U Herceg Novom se prijavilo 355, tri puta više nego u istom periodu prethodne godine. U Kotoru 231 osoba, odnosno 2,6 puta više, a u Tivtu 221 ili 2,5 puta više“, precizirali su iz Biroa.

Od januara je oglašeno 3,5 hiljada slobodnih radnih mjesta.

„Najviše je oglašeno u Herceg Novom 2,15 hiljada, Tivtu 717 i Kotoru 674. U Herceg Novom najviše su se tražili nekvalifikovani i polukvalifikovani radnici, ukupno 1,14 hiljada ili 53 odsto, a u Kotoru i Tivtu osobe sa srednjoškolskim obrazovanjem trećeg ili četvrtog stepena stručnosti, 374 ili 55 odsto, odsnosno 489 ili 68 odsto“, precizirali su iz Biroa.

Iako je ljetnja sezona podbacila zbog opšte situacije, najviše se traže radnici iz sektora ugostiteljstva.

„Trenutno se u Herceg Novom traže konobari, šankeri i roštiljdžije. Zavod za hitnu medicinsku pomoć stalno raspisuje slobodna radna mjesta za doktore u službi Hitne pomoći. U Kotoru se traži farmaceutski tehničar, a u Tivtu konobari, kuvari, pomoćni kuvari i sobarice. U Boki su potrebna i četiri sanitarna inspektora, dva u Herceg Novom, a po jedan u Kotoru i Tivtu“, reklis u predstavnici Biroa.

U Boki je od januara oglašeno 937 slobodnih radnih mjesta za sezonske poslove, najviše iz oblasti turizma i ugostiteljstva. U odnosu na prošlu godinu, to je 66 odsto manje. Po opštinama, to je smanjenje od 56 odsto u Herceg Novom, 79 odsto u Kotoru i 93 odsto u Tivtu.

„Za sezonske poslove u Herceg Novom oglašeno je 849 slobodnih radnih mjesta, od čega najvše u turizmu i ugostiteljstvu, 72 odsto, u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima 12 odsto, a trgovini šest odsto. U kotorskoj opštini je 38 oglašenih sezonskih radnih mjesta, od čega najviše u turizmu i ugostiteljstvu 76 odsto, a u Tivtu 50, najviše u građevinarstvu 46 odsto, trgovini 20 odsto i poslovanju nekretninama 18 odsto“, saopštili su iz Biroa.

Starosna struktura nezaposlenih je nepovoljna, s obzirom na to da je 58 odsto nezaposlenih preko 40 godina. Osim toga, posao traže i 243 osobe sa invaliditetom.

Od ukupnog broja nezaposlenih u Boki, bez posla su najviše iz oblasti ugostiteljstva i turizma, trgovci, ekonomisti, društveno-humanistička zanimanja, vaspitači i nastavnici, medicinari, mehaničari i mašinisti, menadžeri i organizatori i obrađivači metala. Najmanje nezaposlenih je u zanimanjima završnih građevisnkih radova, farbara i lakirera, telekomunikacija i komunalaca.