17-07-2020

U Briselu danas o planu oporavka vrijednom 750 milijardi eura

Čelnici 27 zemalja Evropske unije (EU) okupiće se danas u Briselu, prvi put nakon više mjeseci, kako bi iz drugog navrata pokušali da dogovore ogroman zajednički plan ekonomskog oporavka vrijedan 750 milijarda eura.


Foto: Zorana Jevtić

EU je na rubu najdublje recesije od osnivanja, pokazuju prognoze, pa su premijeri država članica EU saglasni da moraju brzo djelovati, kako bi spriječili da pandemija koronavirusa nanese veće štete njihovim međusobno povezanim ekonomijama.

Na početku drugog kruga razgovora zemlje su još jako udaljene u nizu pitanja među kojima je ukupni iznos budžeta za oporavak, prenosi SEEbiz.

Predsjednik Evropskog savjeta, Charles Michel, je prošle sedmice predložio za period od naredne do 2027. godine budžet (VFO) u iznosu od 1,07 biliona eura, 26 milijardi eura manje od predloga Komisije.

Plan za oporavak nazvan eura sljedeće generacije (NGEU) predložen je u iznosu od 750 milijardi eura, odnosno 500 milijardi koje bi se dodjeljivale kao bespovratna pomoć i 250 milijardi kao krediti.

Četiri štedljive zemlje nezadovoljne su visinom VFO-a koje je predložio Michel. Austrija i Danska traže da VFO bude još manji, 1,05 biliona eura, dok Holanđani i Šveđani nijesu izlazili s konkretnom brojkom, ali im je Michelov predlog previsok.

Štedljiva četvorka nije zadovoljna ni predlogom da se sredstava dodijeljuju kao bespovratna pomoć i radije bi da bude u obliku povoljnih kredita.

Teško je predvidjeti koliko će samit trajati i hoće li doći do dogovora.





Izvor: Mina