12-06-2018

U Budvi 308 mjesta za svršene osnovnoškolce

Ministarstvo prosvjete objavilo je danas Konkurs za upis u prvi razred srednjih škola na teritoriji Crne Gore, a prijave za upis se dostavljaju školama od 18. do 22. juna.

U Budvi 308 mjesta za svršene osnovnoškolce | Radio Televizija Budva

Rang liste biće objavljene na oglasnim tablama škola najkasnije do 26. juna.

U Budvi ima 308 mjesta za svršene osnovnoškolce.

Ove godine osnovnu školu završilo je 7.411 učenika, a mjesta u srednjim školama ima 9.361, odnosno ima mjesta za sve polumaturante i u svakoj crnogorskoj opštini pojedinačno je veći je broj upisnih mjesta od broja učenika koji završavaju osnovnu školu na teritoriji te opštine.

Kandidati podnose prijavu na Konkurs i originalna svjedočanstva posljednja tri razreda osnovne škole, a kako napominju iz Ministarstva, za upis nije potrebno dostavljati izvod iz matične knjige rođenih.

“Novina je da je toku trajanja roka za podnošenje prijava, komisija dužna da svakog dana objavi ažuriranu rang listu prijavljenih kandidata radi njihovog informisanja o mjestu na rang listi. Rang lista se objavljuje na oglasnoj tabli škole i sadrži za svakog kandidata ime, ime roditelja, odnosno staratelja, prezime, ostvareni broj bodova pojedinačno po kriterijumima i ostvareni ukupan broj bodova”, kaže se u saopštenju.

Na Konkurs za upis u I razred srednje škole prijavljuju se kandidati koji su završili osnovnu školu, a koji u vrijeme podnošenja prijave nijesu stariji od 17 godina.

Konkurs se može pogledati na sajtu Ministarstva prosvjete Crne Gore.