10-11-2023

U Budvi otvoreno Evropsko ekipno prvenstvo u šahu

Evropsko ekipno prvenstvo u šahu, jedan od najznačajnijih događaja u crnogorskom sportu ove godine, otvoreno je u Budvi, u hotelu Splendid, prigodnom ceremonijom otvaranja, kojoj je prisustvao i neprikosnoveni broj jedan na svjetskoj listi, Magnus Karlsen.

U Budvi otvoreno Evropsko ekipno prvenstvo u šahu | Radio Televizija Budva





Predsjednik Šahovskog saveza Crne Gore Jovan Milović iskazao je ponos zbog održavanja takmičenja ali i naveo da je ovaj dan, dva mjeseca prije 75. Rodjendana Šahovskog saveza Crne Gore, najljepši poklon svih: šahista, šahovskih zaljubljenika i prijatelja šaha, Crnoj Gori. Crnoj Gori koja po prvi put dočekuje Evropsko ekipno prvenstvo.

Milović je takmičarima poželio da osjetite nadahnuće za tablom, koje Šahovski savez Crne Gore osjeća kao domaćin ovog prestižnog takmicenja.

Predsjednik Evropske šahovske unije, proslavljeni velemajstor Zurab Azmajparašvili iznio je pohvale na račun domaćina, te iznio mišljenje da Crna Gora postaje šahovska destinacija broj 1 u Evropi.

Azmajparasvili je pohvalio i nastojanja Šahovskog saveza Crne Gore koja se ticu projekta Šah u škole, ali i cjelokupnog rada aktuelnog rukovodstva.

Potpredsjednik Vlade i ministar sporta i mladih, Dragoslav Šćekić poželio je takmičarima ugodan boravak u Crnoj Gori. Ministar se zahvalio Evropskoj šahovskoj uniji na povjerenju koje je ukazala Crnoj Gori, pohvalivši rad Saveza.

Ceremoniji otvaranja prisustvovao je i neprikosnoveni broj jedan na svjetskoj listi, Magnus Karlsen, koji je nakon ceremonije bio raspoložen za slikavanje sa fanovima.

Za umjetnički dio programa bio je zadužen trio Nuova i sopranistkinja Milica Lalošević. Na ceremoniji je prikazan i film kao osvrt na istoriju crnogorskog šaha.

Partije prvog kola su na programu sjutra od 15h, a podsjetimo da nastupa 38 ekipa u muškoj i 32 ekipe u ženskoj konkurenciji, a da će Crna Gora imati 3 ekipe u muškoj i jednu ekipu u ženskoj konkurenciji.