30-05-2022

U Centru za kardiohirurgiju počela primjena minimalno invazivnih operativnih procedura

U Centru za kardiohirurgiju Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) počela je primjena minimalno invazivnih operativnih procedura, saopštili su iz Ministarstva zdravlja i dodali da će zaposleni u Centru proći obuku koju će sprovoditi italijanski kardiohirurzi.

U Centru za kardiohirurgiju počela primjena minimalno invazivnih operativnih procedura | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Iz tog resora su kazali da je ministar zdravlja Dragoslav Šćekić primio danas predstavnike italijanske bolnice San Bortolo iz Vićence, kardiohrurge Lorisa Salvadora i Oliveru Rašović, povodom njihovog angažmana u Centru za kardiohirurgiju KCCG, gdje su počeli primjenu minimalno invazivnih operativnih procedura.

„Eminentni italijanski ljekari, koji te procedure u Vićenci izvode rutinski i iza sebe imaju veliki broj uspješnih operacija, iskazali su spremnost da kolegama iz Crne Gore prenesu svoje znanje i iskustvo“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su rekli da su tokom vikenda uspješno urađena dva operativna zahvata, a planirano je još pet operacija.

Šćekić je kazao da je posebno važno što će svi zdravstveni radnici u Centru za kardiohirurgiju KCCG proći obuku, koju će uz izvođenje operativnih procedura sprovoditi italijanski kardiohirurzi, kako bi u dogledno vrijeme te procedure izvodili samostalno i rutinski i bili referentni, ne samo u Crnoj Gori, nego i u regionu.

On je istakao da je cilj Ministarstva zdravlja i cjelokupnog zdravstvenog sistema da uvođenjem savremenih metoda liječenja i dijanostike, pacijenti imaju kvalitetnu zdravstvenu zaštitu u državi.

Šćekić je naveo da je u tom smislu angažman italijanskih ljekara višestruko važan.

On je kazao da se nada da će saradnja biti dugoročno intenzivirana na obostrano zadovoljstvo.