27-10-2020

U Crnoj Gori do sada čipovan 20.241 pas

U Crnoj Gori od septembra prošle godine je čipovan 20.241 pas, od čega je najviše identifikovanih i registrovanih pasa u Podgorici - 5.605, saopšteno je iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

U Crnoj Gori do sada čipovan 20.241 pas | Radio Televizija Budva

Od 2019. godine Uprava uspostavlja sistem za identifikaciju i registraciju pasa, a akcija čipovanja, vakcinacije pasa protiv bjesnila i upis u Registar kućnih ljubimaca počela je 28. septembra 2019. godine.

"Podatak o broju čipovanih pasa za period od početka identifikacije je ohrabrujući. Naglašavamo da se psi koji su čipovani prije 28. septembra 2019, a čip ispunjava propisane zahtjeve, ne čipuju ponovo već se upisuju u Registar kućnih ljubimaca i izdaje im se pasoš", pojasnili su Pobjedi iz Uprave.

Vlasnik kućnog ljubimca dužan je da povede psa kod veterinara koji će mu dati i vakcinu protiv bjesnila.

"Registracija i identifikacija pasa su dio odgovornog vlasništva, što je osnovna i ključna mjera, posebno, imajući u vidu povezanost s programima za zdravlje životinja, između ostalog i obavezna vakcinacija protiv bjesnila kao i mogućnost praćenja psa i pronalaženja vlasnika", saopštili su oni.

Protiv bjesnila se psi vakcinišu jednom godišnje, kao i novorođeni psi, najkasnije 90 dana od datuma rođenja - pojašnjavaju iz Uprave.

Mikročip služi da prati psa tokom čitavog života, od postavljanja do uginuća, i očitava se pomoću elektronskog čitača.

Na ovaj način se u Registru kućnih ljubimaca mogu dobiti podaci o psu i njegovom vlasniku, i na taj način će se smanjiti broj pasa lutalica, odbačenih pasa ali i pratiti svaki trag zanemarivanja od strane vlasnika.

Zbog toga je i donijeta odluka da se čipovanje i vakcinacije pasa u 2020. godini finansira najvećim dijelom iz budžeta Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.