08-12-2021

U Crnoj Gori i Srbiji u septembru 190 obmanjujućih članaka

U Crnoj Gori i Srbiji u septembru je bilo 190 obmanjujućih članaka i objava o koronavirusu, koje su plasirali portali i Fejsbuk /Facebook/ stranice i grupe, pokazalo je istraživanje organizacije DebenkEU.org.

U Crnoj Gori i Srbiji u septembru 190 obmanjujućih članaka | Radio Televizija Budva

Ilustracija, Foto: Pixabay

Iz te organizacije saopštili su da su, u septembru, obmanjujući sadržaji o vakcinama bili u središtu dezinformacija o koronavirusu, koje su plasirane putem digitalnih medija u Crnoj Gori i Srbiji.

“Vakcine protiv koronavirusa predstavljene su kao neefikasne, beskorisne, eksperimentalne ili prebrzo napravljene, ali i kao uzročnici ozbiljnih neželjenih posledica i smrti, i dovođene su u vezu sa nacizmom”, navodi se u saopštenju.

Prema istraživanju DebunkEU.org, lažne narative o vakcinama najviše su plasirali radikalni desničarski i proruski izvori iz Srbije, kao što su srbin.info, nasaborba.com i pravda.rs.

Iz te organizacije su naveli da je skoro polovina obmanjujućih informacija identifikovana u okviru četiri portala iz Srbije, koji su zajedno odgovorni za 48,4 odsto cjelokupnog problematičnog sadržaja o koronavirusu.

Oni su kazali da većinu izvora odgovornih za detektovani sadržaj predstavljaju digitalni mediji iz Srbije, od kojih mnogi imaju publiku i u Crnoj Gori.

“Četiri vodeća izvora po broju obmanjujućih informacija o koronavirusu ukazuju na preovladavajuću praksu dezinformisanja koja je uočena kod radikalnih desničarski orjentisanih i proruskih portala, kao i senzacionalističkih portala”, kaže se u saopštenju.

Ističe se da su desničarski i proruski portali, kao što su srbin.info, pravda.rs i nasaborba.com, redovno plasirali obmanjujući sadržaj o koronavirusu.

“Portali poput srbijadanas.com su često koristili klikbejt /clickbait/ naslove kao mamce za čitaoce, ali su se razlikovali kada je u pitanju sadržaj obmanjujućih narativa”, kazali su iz DebunkEU.org.

Oni su naveli da su radikalni desničarski orjentisani portali plasirali ekstremniji sadržaj i teorije zavjere, sa namjerom da, između ostalog, diskredituju ili demonizuju vakcine protiv koronavirusa.

“Senzacionalistički portali, poput srbijadanas.com, plasirali su sadržaj koji nije bio ekstreman, ali se temeljio na nepotpunim informacijama, koje mogu, u najmanju ruku, da zbune čitaoce”, rekli su iz DebunkEU.org.

Oni su dodali da su u septembru otkrili 190 obmanjujućih članaka i objava o korona virusu, plasiranih od portala i Fejsbuk stranica i grupa iz Crne Gore ili Srbije.

“Da su mjere za borbu protiv korona virusa pogrešne i neosnovane, bio je narativ koji je dominirao negativnim sadržajem. Otkrivena je 171 takva poruka, među kojima su preovladavale one o vakcinama”, rekli su iz te organizacije.

Kako su naveli, ukupan domet svih problematičnih informacija o koronavirusu na digitalnim medijima u Crnoj Gori i Srbiji, detektovanih od DebunkEU.org u septembru, bio je preko 27,7 miliona.

Iz DebunkEU.org su kazali da je svaki obmanjujući sadržaj štetan jer dovodi čitaoce u zabludu, dodajući da pogrešna informacija može biti i nenamjerna.

“Iako je odnos između pogrešnih informacija i namjernog dezinformisanja bio jednak, domet ostvaren putem pogrešnih informacija je bio drastično veći”, rekli su iz DebunkEU.org.

Oni su dodali da to ne iznenađuje, s obzirom na to da su pogrešne informacije u velikoj mjeri pronađene kod popularnijih izvora, koji često koriste klikbejt naslove kao mamac za čitanost i profit.

Kako su kazali, nedostatak profesionalizma, vještina ili znanja, takođe doprinosi pogrešnim informacijama.

“Dezinformacije su uglavnom plasirane preko manjih, ali ekstremnijih izvora, koji su imali jasnu namjeru da dezinformišu javnost i time nanesu štetu”, kazali su iz DebunkEU.org.

Kako su naveli, neki od članaka koji su sadržali dezinformacije su se oslanjali na autoritete koji odstupaju od utvrđenog naučnog konsenzusa.

“Među njima se bivši član Kriznog štaba Vlade Srbije Branimir Nestorović pojavljuje kao dominantan izvor u septembru, prisutan u 16 članaka sa ukupnim dometom od 2,3 miliona čitalaca”, kazali su iz DebunkEU.org.

Istraživanje DebunkEU.org je podržala Vlada Savezne Republike Njemačke.