10-07-2016

U Crnoj Gori iz incesta rođeno sedmoro djece

Sedmoro djece u proteklih 11 godina rođeno je u Crnoj Gori iz incestuoznih veza, a sve bebe date su na usvajanje, i to van naše zemlje, govore podaci kojima raspolaže organizacija Crnogorski ženski lobi.

U Crnoj Gori iz incesta rođeno sedmoro djece | Radio Televizija Budva

Prema riječima direktorke CŽL Aide Petrović, djecu je rodilo sedam djevojaka, uzrasta od 16 do 21 godine koje su pretrpjele incest i koje su se toj organizaciji javile za pomoć kada su bile u poodmakloj trudnoći.

"Četiri bebe su rođene iz incestuoznih veza oca i kćerke, dvije iz veze brata i sestre, jedna strica i bratanične. Sve žrtve su ćutale o silovanju koje im se desilo od najbližih srodnika", rekla je Perović za Pobjedu.

U ovom periodu jedna djevojčica (16 godina) ubila je oca zbog dvogodišnjeg silovanja i višegodišnjeg (četiri godine) silovanja njene starije sestre i seksualnog zlostavljanja ostalo troje mlađe djece.

"Takođe, u proteklih 11 godina našoj organizaciji za pomoć, podršku i savjet obratilo se 27 osoba ženskoga pola, uzrasta od 16 do 29 godina, koje su preživjele neku vrstu seksualnog zlostavljanja od incestnika. Samo u jednom slučaju obratio nam se mladić (18 godina) koji je prijavio incestnu vezu sa majkom (43 godine), tražeći pomoć kako da iz toga izađe", istakla je Perović.

Kako je dodala, najčešće osoba koja prijavljuje incest, članovi porodice (majka, sestra, rođaka…) žele da ih saslušaju u Crnogorskom ženskom lobiju i u potpunoj anonimnosti daju savjet kako prekinuti incestnu vezu npr. između oca i kćerke, brata i sestre…

"Gotovih savjeta nema, ali smo tu svakako da ih saslušamo, pratimo tokom procesa prijavljivanja slučaja - ako se za to odluče - i pomognemo u obezbjeđivanju besplatne i anonimne pomoći stručnih lica – psihologa, psihijatra, sociologa, ljekara", kaže Petrović.