31-07-2023

U Crnoj Gori nema snusa, maloljetnici mahom koriste duvan za žvakanje

Maloljetnici u Crnoj Gori bez problema na trafikama kupuju nikotinske kesice, odnosno duvan za žvakanje, požalio se Portalu RTCG veliki broj roditelja. Dok je Tržišna inspekcija utvrdila tek desetak nepravilnosti vezanih za prodaju duvanskih i drugih proizvoda nalik na njih mlađima od 18 godina, djeca uveliko u grupama konzumiraju te štetne supstance.

U Crnoj Gori nema snusa, maloljetnici mahom koriste duvan za žvakanje | Radio Televizija Budva

(Foto: pixabay)

“Mama, moje društvo kupuje taj duvan i stavlja ispod jezika. Kažu da ih to opušta i to rade više puta dnevno”, kazala je jedna tinejdžerka svojoj majci.

“Sportisti to koriste, pomaže mi kad me bole zglobovi i mišići, nije ništa strašno”, opisuje drugi tinejdžer kom je majka našla proizvod u sobi.

Koliko je taj duvan, za koji smo dugo vremena vjerovali da je snus, štetan po zdravlje, djeca ne mogu biti svjesna. Snus, koji se pakuje i konzumira na isti način, sadrži visoke koncentracije nikotina, koje utiču na razvoj zavisnosti za vrlo kratak vremenski period.

Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda za prekršaj prodaje duvanskih proizvoda licima mlađim od 18 godina, propisuje novčanu kaznu za pravno lice u iznosu od 500 do 20.000 eura, za odgovorno lice u pravnom licu u iznosu od 100 do 2.000 eura, i za preduzetnika novčanu kaznu u iznosu od 150 do 6.000 eura.

"Negativni efekti se, prvenstveno manifestuju na organima usne duplje, kao što su upalni procesi na desnima, stvara rane u ustima, dovodi do oticanja usni, infekcije grla, stvara promjene na jeziku, kao što su upalne i kancerozne promjene (istraživanja ukazuju da upotreba ovog duvanskog proizvoda može da izazove rak usne duplje nakon 3 godine upotrebe), ali se jedan dio sadržaja guta, što utiče na evidentiranje komplikacija i na drugim organima", savjetuju stručnjaci iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Izvršna direktorica NVO Udruženje roditelji Kristina Mihailović kazala je za Portal RTCG da su roditelji primijetili da djeca koriste i kupuju bez problema, kako su tada govorili snus, odnosno duvanski proizvod koji služi za žvakanje i koji upotrebljavaju čak i u nižim razredima osnovne škole.

“Razgovarali smo sa IJZ-om koliko je to štetno za djecu, a onda smo od Ministarstva zdravlja tažili da zabrani uvoz snusa u Crnu Goru. Sve vrijeme smo bili u zabludi. Desilo se da se inicijativi pridružio i ministar finansija i predložio je da se zabrani snus. Međutim, otkrilo se da u Crnoj Gori snusa nema, da je njegova zabrana na snazi, a da se na trafikama i u onlajn prodaji mogu kupiti nikotinske vrećice za žvakanje jer po našem zakonu nijesu zabranjene jer nijesu duvanski proizvod”, objasnila je Mihailović.

Nalaze se u slobodnoj prodaji, objašnjava ona, i na njima nema upozorenja da su opasni po zdravlje.

“Nego su kao neka vrsta suplementa i mogu se kupiti bez ikakvih ograničenja. Glavno je pitanje može li da se zabrani, a izgleda da ne. Čeka se da neko smisli rješenje. Ti proizvodi su na nivou energetskih pića koja su vrlo problematična, koju konzumirauju djeca, ali nijesu zabranjena”, kazala je Mihailović.

Objasnila je da tom Udruženju ostaje samo da vrši kampanju.

Iz Tržišne inspekcije su nam kazali da je u toku prethodne godine, Tržišna inspekcija imala jednu prijavu za prodaju snusa maloljetnim licima, koja je bila neosnovana.

“Na tržištu Crne Gore se ne može naći proizvod pod nazivom „snus“, odnosno zabranjen je uvoz proizvoda pod takvim nazivom”, kazali su u inspekciji.

Poručili su da se kontrole nad prometom duvanskih proizvoda vrše kontinuirano.

“U prethodnoj godini, izvršeno je 1.156 inspekcijskih pregleda u prometu duvana i duvanskih proizvoda, a utvrđeno je 22 nepravilnosti od kojih se devet odnosi na prodaju duvanskih proizvoda licima mlađim od 18 godina, jedna na prodaju slatkiša, igračaka i drugih proizvoda namijenjenih djeci, a koji imaju oblik bilo koje vrste duvanskog proizvoda shodno Zakonu o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda”, saopšteno je Portalu RTCG iz Tržišne inspekcije.

Za otklanjanje nepravilnosti inspektori su donijeli četiri "ukazivanja" i 18 rješenja o otklanjanju nepravilnosti i o privremenom oduzimanju robe.

"Izdata su 23 prekršajna naloga i podnesenje jedan zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka", navodi se u saopštenju.

Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda za prekršaj prodaje duvanskih proizvoda licima mlađim od 18 godina, propisuje novčanu kaznu za pravno lice u iznosu od 500 do 20.000 eura, za odgovorno lice u pravnom licu u iznosu od 100 do 2.000 eura, i za preduzetnika novčanu kaznu u iznosu od 150 do 6.000 eura.