20-04-2023

U Crnoj Gori samo tri inspektora za zaštitu od požara

U Crnoj Gori rade samo tri inspektora za zaštitu od požara i oni fizički ne mogu da postignu sve što im je poslom propisano, rekao je predsjednik Strukovnog sindikata vatrogasaca Goran Tripković.

U Crnoj Gori samo tri inspektora za zaštitu od požara | Radio Televizija Budva

Foto: ilustracija/arhiva

On je u emisiji "Mreža", na Televiziji Crne Gore, istakao da se neželjene situacije dešavaju zbog nedostatka tog kadra.

Tripković je podsjetio da je Zakonom o zaštiti i spašavanju predviđen određeni broj protivpožarnih inspektora, ali da je evidentan njihov nedostatak.

Prema njegovim riječima, do decembra 2021. godine to je bilo u nadležnosti Direktorata za zaštitu i spašavanje Ministarstva unutrašnjih poslova.

"Onda je došlo do izmjene zakona, kojima je predviđeno da i lokalne samouprave mogu da raspišu konkurse za inspektore. Samo Podgorica je raspisala taj konkurs, ne znam da li je neko primljen", kazao je Tripković.

On je istakao da su inspektori nosioci funkcionalnosti sistema.

"Ukoliko se ne isprave nedostaci koje oni evidentiraju, slijede represivne mjere. Ako se ne ispravi greška, može doći do nesagledivih posljedica", kazao je Tripković, prenosi Portal RTCG.

On je podsjetio na sastanak sa nadležnima u oktobru pošle godine, kada im je premijer Dritan Abazović obećao da će se anomalije iz sistema ispraviti.

"Nadamo se da će nas po formiranju nove vlade neko konačno saslušati, mi smo da pomognemo. Ide nam požarna sezone, a mi u trku moramo da eliminišemo greške, da bi u julu bili totalno spremni i da imamo što manje posla", rekao je Tripković.